HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Újabb lázadóbázist számoltak fel a Delta-háborúban

2009.05.28. 01:58 silenthunter

Government Tompolo lázadóvezér újabb bázisát sikerült felszámolnia a nigériai hadseregnek a Delta-háborúban. A Camp 2 talán elsősegélynyújtóhelyként szolgálhatott a gerillák számára, és Warri környékén (Delta állam) volt. Fegyveresek közben merényletet kíséreltek meg Bayelsa állam rendőrfőnökének autója ellen, végül azonban az ő kocsijuk futott árokba, egy támadó meghalt, hármat elfogtak. Ismeretlen körülmények között közben meghalt egy a rendőrség által elfogott lázadóvezér. Ken Niweigha tegnap hunyt el, a MEND lázadó szervezet szerint kivégezték, a rendőrök szerint tűzharcban hunyt el, ismerve Niweigha rendőrgyilkos múltját akár az első is lehetett.

Menekültek ezrei hagyják el a szomáliai Mogadishut, mivel a hírek szerint egy újabb kemény összecsapás készülődik a kormányerők és az iszlamista lázadók között. Dharkinley és Warghidley körzetekből máris mintegy 20.000-en álltak tovább a katonák benyomulása után. A kormányzat most 600 katonát küldött az egyre inkább veszélyeztetett nemzetközi reptér védelmének megerősítésére. Méreteiben kisebb, ám jelentős exodus várható Middle Shabelle régióban is, ahol szintén kormányzati ellentámadás készül a nemrég elvesztett terület visszafoglalására. A hírek szerint a csapást az utóbbi napokban médiahőssé vált Mo'alin Dahir Adow Alasow helyi ICU-milíciaparancsnok emberei fogják mérni az egyesült Al-Shabaab/Hizbul Islam milíciák ellen - meglátjuk, megint igéret marad-e csupán az akció, mint az utóbbi időben többször.

Helyzetjelentés a darfúri Umm Beruból: a település urai a szudáni kormánycsapatok és a velük szövetséges SLA/MM milicisták, a JEM lázadók visszahúzódtak a környékről. A kemény csaták miatt még mindig 210-re tehető a településen kívül rekedt civilek száma. Most tehát nyugalom van: kérdés, meddig.

4 komment

Címkék: olaj szomália szudán nigéria darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr761148118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.05.29. 08:08:22

Szia!

NIGÉRIÁHOZ:
A BBC konkrétan leírja, hogy Ken Papát, az ‘Egbesu fiúk’ vezetőjét akkor lőtte le a rendőrség, amikor az - fegyverei átadása címén Odi-ban lévő búvóhelyére kalauzolta a naiv rendőröket, és - szökni próbált az őrizetből.

Főleg azért írtam ezt le ide, mert én is most olvastam a híreket, s hangot szeretnék adni azon érzésemnek, mely szerint a delta-sztori számomra egyre kaotikusabbá, követhetetlenebbé válik az olyan - akár járulékosnak is tekinthető - történetek miatt, mint pl. ez a Ken Niweighás, vagy épp a meghatározóbb Tom Polo-s.
(Andrew Walker szerdán megjelent portré-jellegű írása Tom Polo úrról egyébként elég csapongó, szinte semmit nem tud mondani a lázadóvezérről, s nekem hasonló benyomásom van a MEND szóvivőjéről Jomo Gbomo-ról is ... értsd: takarásban vannak ezek az emberek, s a köztük lévő kapcsok sem egyértelműek. Kicsit korábban, 2008-ban még tudtam követni, s rendszerezni az eseményeket: http://kitekinto.hu/afrika/2008/08/15/verolaj
de egyre inkább a BBC Walker-én is azt látom, hogy tapogatózik az ügyben, ahogy mindenki más (csak ő a helyszínről). Azért hivatkozok rá, mert számomra ő egy biztos pont, jókat ír, s viszonylag sok időt töltött a Niger-deltában.)

Amúgy: Nem semmi lelkesedés kell ahhoz, hogy minden nap figyeld az afrikai konfliktuszónák eseményeit, szóval ehhez elismerésem! ;)

üdv,
Gezanguz

silenthunter 2009.05.29. 13:53:45

szia gezanguz,

kösz a hozzászólást és az elismerést, jól esik :)

ami nigériát illeti, valóban egészen kivételesen kaotikusak a hírek és aránylag kiszámíthatatlanok is.

ami a "BBC konkrétan leírja" dolgot illeti, a BBC kifejezetten a rendőrségre hivatkozik, "local media reported police commissioner Onouha Udeka as saying." gyanús, főleg mivel egy rendőrgyilkos haláláról van szó. nem mondom hogy kivégzés volt, de van rá esély.

ami a walker irást illeti, egy valami nagyon hiányzik belőle: az, hogy tompolo és a kormányzat között eddig valamiféle csendes együttműködés volt a kalózok és tolvajok elleni harcban, de azt tompolo emberei elvileg felrúgták(?) egy támadásukkal, amiért bosszú járt. walkernél nem derül ki, mégis miért kezdődött a figura elleni hajtóvadászat. ja és legjobb tudomásom szerint az úr nem MENDes, hanem FNDIC-es.

megteszem amit tudok, de innen tisztán látni...? nem könnyű!

üdv
a.

silenthunter 2009.06.03. 02:07:26

Gezanguznak: Re: Niweigha

http://allafrica.com/stories/200906020243.html

Nigeria: Ken Niweigha - Access to Justice Accuse Police of Premeditated Killing

Gezanguz · http://kinyerma.blog.hu 2009.06.14. 12:16:42

@silenthunter: Köszönöm! (csak most láttam, hogy üzentél)
süti beállítások módosítása