HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

profil: harcok kongóban

2008.11.05. 08:48 silenthunter

hiánypótló hiradás: kongóban hatalmas harcok zajlanak a keleti kivu régióban. az országban már 1998 óta zajlik a polgárháború. kivu tartomány 2004 óta egy erős hadúr, laurent nkunda uralma alatt áll, aki egyaránt szemben áll az átmeneti kormánnyal és helyi csoportokkal is. a konfliktus nagyrészt a térség ásványkincseinek birtoklásáért zajlik.

csapatok

nkunda a CDNP milícia mintegy 8.000, főként tuszi katonájának parancsol. ebben a seregben -ahogy a többi milíciában is- rengeteg a gyerekkatona. a tábornokot és embereit számos háborús bűncselekménnyel vádolják, úgy mint népirtás, kényszersorozás, nemi erőszak, rabszolgatartás és fosztogatás.

a kormánycsapatok (FARDC) mintegy 20.000 fős létszámmal rendelkeznek a térségben, azonban kevésbé jól felszereltek és motiváltak. őket is háborús bűnök sorával vádolják, lásd majd lejjebb is. ehhez jönnek a helyi hutu mai-mai milíciák, amiket a PARECO szervezet tömörít, valamit az egykori ruandai katonákból álló, háborús bűnök sorával vádolt hutu csoport, az FDLR is.

kongónan jelentős ENSZ-misszió állomásozik, a MONUC, amiben 54 ország 18000 katonája szolgál. ebből 5.000 van észak-kivu térségében, 1.700 magában a régió legnagyobb városában, gomában. a legtöbb embert india, pakisztán és bangladesh adja. a misszió -szrebrenyicára emlékeztető módon- nagyrészt képtelen az effektiv működésre, bár névleg a kormánycsapatokat támogatja.

franciaország jó szokásához hiven gyarmati rendőrséget játszik a térségben, a szerepükről később.

események, október vége - november eleje
okt 26 - miután az eddig érvényben lévő békeszerződés látványosan szétesett, nkunda csapatai betörtek az észak-kivu tartományban fekvő virunga nemzeti parkba, és is foglalták azt, kiszorítva a FARDC és FDLR csapatait. ez a hely fontos felvonulási terület a tartomány fővárosa, goma irányában.
okt 27 - nkunda csapatai elfoglalták rumangabót, és mintegy 11 kilométerre megközelítették gomát. az ENSZ-csapatok közbeléptek a kormány támogatásában, páncélozott járműveket és helikoptereket is bevetve. gomában lázongások törtek ki az ENSZ ellen, a lakosok hibáztatják őket amiért képtelenek feltartóztatni a lázadók offenzíváját.
okt 28 - rutshuru városban 2 ENSZ-járművet rakétatámadás ért, 3 indiai megsebesült, a város a lázadók kezére jutott. gomában folytatódtak a lázongások, az ENSZ erősítéseket igért.
okt 29 - miközben kinshashában felállt az új kongói kormány, a FARDC ellencsapásokat indított, a nemzetközi erők aktív támogatásával, kétséges eredményekkel. nkunda egyoldalú tűzszünetet hirdetett, csapatai azonban változatlanul goma felé közeledtek. franciaország 1500 békefenntartót igyekezett összekalapozni európai szövetségeseitől, szinte teljesen sikertelenül.
okt 30 - nkunda ismét kihirdette a tűzszünetet, miközben menekültek ezrei szöktek át a határon ugandában. a kormánycsapatok gomában fosztogattak és nőket erőszakoltak meg a nyílt utcán, az ENSZ nagyrészt tehetetlen csapatainak szeme láttára.
okt 31 - a kinshashai kormány ruandát vádolta a lázadók támogatásával. a tűzszünet kitartott, de immár mintegy 6.000 menekült szorult ugandába. gomában a helyzet nagyrészt nyugodt volt. a brit és a francia külügyminiszter is a régióba repült.
nov 1 - nkunda azzal fenyegette meg a kormányt, hogy beveszi gomát, ha nem kezdődnek tárgyalások a hatalom megosztásáról.
nov 2 - a tűzszünet változatlanul kitart, de a feszültség nem csökken.
nov 3 - a menekültek száma eléri a 10.000et, zambia kinyitotta a határait kongó irányában.
nov 4 - rutshuru városban, ami a lázadók kezén van, lövöldözés tört ki nkunda csapatai és a helyi PARECO milícia között. a kormánycsapatok nem avatkoztak be, tartva magukat a tűzszünethez.

itt tartunk most. a legfrisebb hírek szerint a tűzszünet változatlanul érvényben van. kongó ruandát vádolja, nkunda pedig a kormányt. az ENSZ nagyrészt tehetetlen. a humanitárius katasztrófa mértéke egyre növekszik.

Szólj hozzá!

Címkék: kongó

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr15768327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása