HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szomália: Ahlu Sunnah Waljamaa

2009.06.06. 17:21 silenthunter

Ahlu Sunnah Waljamaa

Helyszín: Szomália középső része - Galgaduud régió és környéke. Egy másik csoportjuk Gedo régióban aktív (Bardhere város környékén).

Idő: első akciók 2009 januárjában.

Szerveződés: a mérsékelt szufi iszlám iskola követőinek önvédelmi milíciájaként jött létre, amikor a radikálisok elkezték fenyegetni szabadságukat (mecsetégetések, sírfeldúlások). Fő csoportja Galgaduudban harcol, itt a helyi főként Hawiye törzsbeli fiatalokból és egykori klánmilicistákból toboroz. Egy másik, csak lazán kapcsolódó része a hírhedt Barre Hirale ezredes vezetésével (volt) aktív Gedo régióban, Bardhere környéjén. Létszámuk összesen maximum néhány ezer fő lehet.

Vezető: Sheikh Omar Sheikh Mohamed Farah "Hafidullah" emír.

Törésvonalak: vallási (szufizmus).

Célok: a szervezet célja a szufi iskola követőinek védelme az Al-Shabaab fundamentalista milíciáitól, ezt a korábbi mecsetégetések és sírrombolások tették indokolttá. Céljuk elérése érdekében támogatják a szintén mérsékelt kormányzatot.

Támogatók: a szomáliai kormányzat, ICU-milíciák, kormánycsapatok, helyi törzsi milíciák, a hírek szerint Etiópia is.

Ellenfelek: Al-Shabaab, Hizbul Islam.

Taktika: konvencionális milíciaként funkcionálnak. A többi szomáliai csoporthoz hasonlóan emberei nagyrészt könnyűfegyverekkel harcolnak, a csatákban a szállítóeszközként is funkcionáló "technical" nevű felfegyverzet pickupok támogatják őket. Arzenáljuk részét képezik a páncélozott csapatszállítók is. Az általuk bevett városokban kormánypárti adminisztrációt hoznak létre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr531167678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása