HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Dosszié: Guinea-Bissau

2008.11.24. 10:11 silenthunter

Konfliktus:
November 23-án lázadó katonák megrohamozták a Guinea-Bissau-i elnöki palotát, Vieira elnök azonban sértetlenül átvészelte a puccskísérletnek gondolt támadást, a testőrség egy támadót megölt, ötöt őrizetbe vett. Az indulatok a november 21-i választások után fokozódtak, melyet Vieira elnök nyert, kihívója azonban nem ismeri el az eredmény törvényességét.

közelmúlt
Guinea-Bissau 1974-ben nyerte el függetlenségét, történetét azóta is puccsok sora jellemzi. Az első elnököt, Luís Cabral-t 1980-ban katonai puccs mozdította el, és a hadsereg egykori parancsnoka, João Bernando Vieira miniszterelnök lett az elnök. 1998-ban rövid de véres polgárháború tört ki az elnök és a hadsereg vezetője, Ansumane Mané tábornok frakciója között, ezt pár hónap után békeszerződés zárta, 1999 májusában azonban Mané mégis elkergette Vieirát, a hatalmat egy katonai junta, valamint Malam Bacai Sanhá ideiglenes miniszterelnök vette át. Az év végén tartott választásokat az ellenzéki Kumba Yalá nyerte, és leszámolt a katonai hatalommal. amikor azonban 2000 novemberében Yalá új vezérkari főnököt akart kinevezni, Mané fellázadt, ám Veríssimo Correia Seabra tábornok csapatai legyőzték őt, és Mané pár nap múlva meg is halt egy tűzharc során. Yalá elkövette azt a hibát, hogy alulpénzelte a hadsereget, ezért Seabra tábornok és csapatai 2003 szeptemberében elkergették őt, az átmeneti elnök Henrique Rosa lett. 2004 októberében Aeabrát egy katonai lázadás során halálra verték, ezzel legyengült a hadsereg politikai hatása. A 2005-ös választásokon régi ismerősünk, Vieira lett a befutó Sanhá előtt. a 2008-as választásokra hazatért száműzetéséből Yalá is, az elnökválasztás első köréből ő és Vieira jutottak tovább (Sanhá kiesett), a második körben azonban fordult az eredmény és végül ismét Vieira lett a befutó. az eredményt Yalá vitatja és csalásra gyanakszik.

a szembenálló felek
Vieira, aki a kisebbségi Papel etnikumhoz tartozik, 1998-ban szakított korábbi pártjával, a domináns PAIGC-vel, és most a 7%-os PRID támogatására számíthat. A hadsereget csak részben, vagy egyáltalán nem tudhatja maga mögött, támogatja viszont Szenegál és a nemzetközi közösség. Erős a bázisa továbbá a fiatalok körében. Sokan azzal vádolják, kapcsolatot tart fent a drogkartellekkel, amik erősek az országban.

Yalá a többségi Balante etnikumból származik, és erőteljesen játszott az etnikai kártyával a kampányban. Mögötte a 25%-os PRS párt áll, valamint erős a bázisa saját népe körében, akik az ország 30%-át adják. Számíthat továbbá a hadsereg egyes szakadár részeinek támogatására. Sokan őt sejtik a merénylet mögött, ezt eddig semmilyen forrás nem erősítette meg.

Sanhá, aki nemzetiségét tekintve Baifada, a kormányzó 49%-os PAIGC erős bázisát tudja maga mögött, valamint muszlimként erős a támogatottsága a hasonló vallású keleti tartományokban. Egyenlőre mérsékelt erőnek tűnik a két elnökjelölt hatalmi harcában, pártja elitélte a puccskísérletet. A párt elnöke, Carlos Gomes Júnior miniszterelnök az ország leggazdagabb embere.

Szólj hozzá!

Címkék: guinea bissau

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr99785469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása