HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Közép-Afrika: UFDR

2009.06.08. 17:37 silenthunter

Union of Democratic Forces for Unity (UFDR)

(Union des forces démocratiques pour le rassemblement)

Helyszín: Közép-Afrika északkeleti része a szudáni határ mentén, Vakaga és Haute-Kotto prefektúrák részei (Tiringoulou, Gordil, Sam-Ouadja, Birao).

Idő: 2006 szept óta.

Szerveződés: eredetileg három lázadó szervezet (MLCJ, FDC, GAPLC) szövetségeként jött létre, azóta az MLCJ és az FDC/FDPC kiváltak belőle. Tagsága mára nagyrészt a helyi Goula etnikum tagjaiból áll össze, de a korábbi szövetségesei miatt akadnak soraiban Csádból érkezett katonák és Bozizé elnök ex-katonái (libérateur) is. Létszáma maximum 1000 fő lehet, inkább kevesebb.

Vezető: Damane Zakaria tábornok.

Törésvonalak: országos szinten szociális és regionális (északkeleti régió szegénysége), helyi szinten etnikai is (Goula).

Célok: a 2007-es békeszerződés aláírása óta a szervezet célja az elmaradott északkeleti régió fejlesztése és jobb integrációja az állami struktúrába (úthálózat, iskolák, víz, közbiztonság, marginalizáció). Emellett éltető indok a helyi lakosság szudáni nomádokkal, valamint a kormánykatonákkal szembeni védelme. A szervezet felvállalta a libérateur exkatonák képviseletét is, bár ez egyre inkább kikopóban van. Zajlik a milícia integrációja a kormányhadseregbe (FACA).

Támogatók: a Bozizé-kormányzat.

Ellenfelek: korábban a kormányzat, most a rivális lázadó csoportok (FDRC, MLCJ) valamint a helyi törzsi ellenfelek (pl. Kara etnikum).

Taktika: a csoport a helyi viszonyokhoz képest aránylag jól ellátott (fegyverzet és uniformis is van), korlátozott mennyiségben nehézfegyverzettel is rendelkezik. Az ellátást immár részben a hadsereg is segíti. Az ország déli részének elérhetetlensége miatt az UFDR a régió de facto ura. Konvencionális milíciaként harcol, bár a 2007-es békeszerződés óta erre nem nagyon volt példa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr751171914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása