HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Algéria: AQIM

2009.06.05. 15:47 silenthunter

Al-Qaeda in Islamic Maghreb

Helyszín: bázisok főként Algéria északkeleti részén (Kabylie), valamint Mauritánia, Mali és Niger tuaregek által lakott északi területein. Hatáskörük a Marokkó, Algéria, Líbia, Csád, Niger, Mali, Mauritánia által határolt Száhel-övezetre terjed ki. Támadások főként Algéria északkeleti részén (Boumedes, Tizi Ouzou), de potenciálisan a teljes hatáskörben (emberrablások).

Idő: 2007 óta mint Al-Qaeda fiókszervezet, azelőtt 1992-től mint Groupe Salafiste pour la Prédication et le Combat (GSPC).

Szerveződés: 1998-ban vált ki az akkor radikálisabbnak számító GIA szervezetből, ami az 1992-es algériai választások iszlamista győzelmének megakadályozása miatt jött létre. Folyamatos radikalizálódása a jelenlegi parancsnokának 2004-es színrelépésével gyorsult fel, azóta országos szereplőből egyre inkább regionálissá és esetleg globálissá szeretne vállni. Főként a szegény arab fiatalok között toboroz, mecsetekben és az internet segítségével. Harcosainak állandó létszámát nehéz lenne megbecsülni, de valószínűleg maximum is csak a pár ezres kategóriába esik.

Vezető: Abu Musab Abdel Wadoud (eredeti nevén Abdelmalik Droukdel).

Törésvonalak: vallási (radikális iszlamisták), de mint az iszlamista mozgalmak általában, játszanak a szociális különbségekkel is.

Célok: az algériai kormányzat megdöntése és az iszlamista emirátus kiépítése/visszaállítása. 2007 óta a globális dzsihád eszméjét is felvállalják.

Támogatók: Al-Qaeda, valamint bizonyos mértékig a Kabylie-beli berber szeparatisták.

Ellenfelek: Algéria. Célpontként katonák, rendőrök, köztiszteségviselők valamint a térségben mozgó külföldiek.

Taktika: terror-taktikák: öngyilkos merényletek, útszéli bombák, emberrablások (esetenként kivégzések is), rajtaütések, célzott gyilkosságok. Merénylőiket radikalizálják majd kiképzőtáborokban teszik akcióképessé. Embereik az iraki frontra is eljutnak mint öngyilkos merénylők és egyszerű gerillák. Jövedelmük egyrészt helyi bűnözésből (csempészet, zsarolás, rablás), másrészt európai sejtjeik bevételeiből (drog- és embercsempészet, pénzhamisítás) áll össze. Újabban az emberrablásokból befolyt váltságdíjak is a bevétel fontos részét alkotják. Párhuzamos adminisztrációt nem hoznak létre, városokat nem foglalnak el, gerilla-táborokat tartank fent.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr181165719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása