HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szomália: ICU

2009.06.06. 04:00 silenthunter

Islamic Courts Union (ICU)

Helyszín: Szomália középső része - Mogadishu, valamint Middle Shabelle, Hiraan és Galgaduud régiók.

Idő: jelenlegi formájában 2007 óta, eredetileg 2006 elején alakult.

Szerveződés: a szomáliai iszlamista mozgalom 2006-os veresége után jött létre mint a korábbi ICU utódszervezete az ország középső részén. Főként Hawiye törzsbeli harcosokból áll, erejét maximum pár ezer főre lehet becsülni.

Vezető: Abdulqadir Ali Omar, jelenleg belügyminiszter.

Törésvonalak: vallási (mérsékelt iszlamisták), némileg törzsi is (Hawiye).

Célok: a szervezet január óta a korábbi vezetője, Sharif Ahmed sejk által vezetett átmeneti kormány egyik fő támogatója, célja pedig a radikális iszlamisták visszaverése. A rövid távú cél az általuk irányított területek védelme, a hosszú távú a hadseregbe való integráció lehet.

Támogatók: a szomáliai kormányzat, Ahlu Sunnah Waljamaa-milíciák, kormánycsapatok.

Ellenfelek: Al-Shabaab, Hizbul Islam.

Taktika: konvencionális milíciaként funkcionálnak. A többi szomáliai csoporthoz hasonlóan emberei nagyrészt könnyűfegyverekkel harcolnak, a csatákban a szállítóeszközként is funkcionáló "technical" nevű felfegyverzet pickupok támogatják őket. Korábban a kormányzattal párhuzamos adminisztrációt működtettek az általuk irányított területen, most ezek de facto beleolvadtak a hivatalos struktúrába. Az ICU-csapatok vállvetve harcolnak a korábbi kormánycsapatokkal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr201166754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása