HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lázongások Gabonban a választási eredmények miatt

2009.09.04. 01:58 silenthunter

Lázongások törtek ki Gabonban, miután a hét során rendezett választások győzteseként Ali Bongót, a haláláig hatalmon lévő Omar Bongo elnök fiát hirdette ki a választási bizottság. Bongo a hivatalos szervek szerint a szavazatok 41.7 százalékát kapta míg két fő kihívója, Pierre Mamboundou és André Mba Obame is valamivel 25 százalék feletti eredményt ért el. Az ellenzék azonnal tiltakozásba kezdett, az exit poll ugyanis Mamboundou 40%-os győzelmét jósolta. A tüntetések gyorsan radikalizálódtak, a düh célpontja pedig Franciaország lett, a franciákat ugyanis manipulálással vádolják korábbi szövetségesük fiának oldalán. A fővárosban, Librevilleben a rendőrség könnygázzal támadott az ellenzéki tüntetőkre, majd erőszakosan feloszlatta a gyülekezést, több ember megsérült, köztük Mamboundou is, aki ezútán elrejtőzött. Port Gentil kikötővárosban a francia Total és amerikai Schlumberger olajcégek irodáit támadta a tömeg (egy lengyel munkás megsérült), majd a börtön ellen fordult, és szabadon engedték a rabokat. Nem maradt ki a szórásból a szenegáli francia konzulátus sem, ott is feldühödött tömeg rongálta meg az épületet (nyilván ott élő gaboniakról van szó). A felindulást a sajtó is megsínyli: Obame tévécsatornájának adótornyát már szerdán maszkos fegyveresek lőtték szét, azóta több újságírót fenyegettek meg súlyosan. A tiltakozók dühe azonban aligha lesz elég Ali Bongo megdöntéséhez: édesapja többtíz éves uralma során olyan belvédelmi rendszert épített ki, melyet most fiának csak használnia kell a saját hatalma megőrzéséhez - volt védelmi miniszterként joggal hihető, hogy menni fog neki.

Pattanásig feszült a helyzet a szomáliai Beledweyne városában, ahonnan testőrségével együtt elmenekült a kormányellenes kijelentéseket tevő Ma'ow sejk kormányzó. Ma'ow Hiiraan tartomány északi, az Ahlu Sunnah Waljamaa milíciák által uralt részére utazott, sokan azonban azt remélik, visszatér a tartományi székhelyre hogy tárgyaljon a kormányzattal: helyettese mindenesetre úton van. A városban közben kormánykatonák két ember lelőttek. Ma'ow és a katonák frusztráltságának egy oka van: a milicisták három hónapja nem kaptak fizetést, ezt pedig nagyon gyorsan meg kellene oldani. Közben Zubeyr sejk, az Al-Shabaab vezetője legújabb kommünikéjében Szomáliföldet fenyegeti: az alkotmányos válságban lévő kváziállamot etióp-barátságáért ítéli el a radikális vezető.

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország szomália gabon szenegál szomáliföld

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr271359152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása