HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Randalíroztak a korábban leszerelt nigériai gerillák

2009.09.08. 15:41 silenthunter

Miközben Nigériában az amnesztiaprogram keretén belül a legnagyobb gerillaszervezetnek számító MEND újabb parancsnoka adta meg magát, mintegy 100 fegyverrel együtt, 297 korábban lefegyverzett gerilla pedig máris teljesítette a rehabilitációs program első fázisát, Bayelsa államban könnyen dugába dőlhet a folyamat, miután a korábban leszerelt "Boyloaf tábornok" lázadóvezér egykori csapatai randalírozni kezdtek Yenagoa utcáin, a kormányzatba vetett bizalmuk "megingása" miatt. Ez nagyjából azt jelenti, hogy pénz igértek nekik, amit nem kaptak meg (Boyloaf ezt tagadta). Az magában komoly blama, hogy a lefegyverzetteknek még mindig volt mivel a levegőbe lődözni. A kormánynak a problémát kezelnie kell, mert ismét lángba borulhat a Niger-delta, ha a gerillák elvesztik bizalmukat a programban.

10 ember halt meg a szomáliai Mogadishuban a nap folyamán. Négyükkel akna végzett, hatan pedig akkor haltak meg, amikor iszlamista lázadók támadták meg a kormánykatonák egyik állását egy stratégiai belvárosi utcán. A harc kimenetele ismeretlen, de talán nem is fontos, a status quo aligha változott bármit is, viszont újabb 10 ember hunyt el feleslegesen.

Sikerült helyreállítani a rendet a gaboni Port Gentil utcáin, ahol eddig a választások vélt vagy valós elcsalása miatt voltak erőszakos lázongások. A városban még mindig folyamatos kijárási tilalom van, amit a hadsereg erői tartatnak be.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria gabon

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr471381333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása