HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kongó: FDLR

2009.07.25. 01:34 silenthunter

Democratic Forces for the Liberation of Rwanda (FDLR)

(Forces démocratiques de libération du Rwanda)

Helyszín: Kongó-Kinshasha keleti Kivu régiója; 2009 eleje óta főként Dél-Kivu tartományban, Mwenga környékén, de erőik Észak-Kivuban is jelen vannak.

Idő: 2000 óta, az elődjének számító ALiR 1994 óta létezett.

Szerveződés: a csoport 2000-ben alakult a Ruandából kiszorult hutu etnikumbeli militáns csoportok gyűjtőalakulataként, fő bázisa a ruandai népirtást végrehajtó ALiR volt. Az FDLR a politikai szárny neve, a katonai alakulatoké FOCA, de főleg az első rövidítés használatos. Erői zászlóaljakba szervezettek, amelyek két hadosztályt alkotnak (tartományonként egy), valamint egy tartalék dandárt. Főként Ruandából átszökött hutu fegyveresekből áll, de a kivui lakosság sorából is kényszersoroz gyermekkatonákat. Létszámuk akár 5-7.000 fő is lehet, bár az utóbbi években jelentősen csökkent.

Vezető: Dr. Ignace Murwanashyaka (a ruandai népirtás állítólagos résztvevője).

Törésvonalak: etnikai (hutu-tuszi), politikai (a népirtás vádja alól való kibújás).

Célok: a csoport célja főként tagjai további szabadságának biztosítása, azaz a szervezet nagyrészt opportunista. Emellett legalábbis formálisan a hutuk érdekeinek ruandai és kongói képviselete is deklarált feladat.

Támogatók: egyes Mai-Mai milíciák (pl PARECO), korábban Kongó-Kinshasha.

Ellenfelek: Ruanda, Kongó-Kinshasha, helyi és tuszi milíciák, a kongói ENSZ-misszió (MONUC), korábban a CNDP-milícia.

Taktika: a csoport a többi kongói csoporthoz hasonlóan vegyesen felfegyverzett, a lőfegyverek mellett gyakran bozótvágó kések és improvizált lándzsák is használatban vannak. Az általuk elfoglalt településeken hosszabb időre rendezkednek be, ezt azok viszonylagos izolációja teszi lehetővé. Erőszakos bűncselekmények sora - fosztogatás, gyilkosságok, nemi erőszak - köthető a gerillák nevéhez, a csoport háborús bűnösök sorát tartalmazza.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr541267005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása