HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Összeomlás fenyegeti a zimbabwei kormányt

2009.08.24. 17:14 silenthunter

Folytatódnak a harcok Szomália fővárosában, Mogadishuban, a kormánykatonák és az iszlamista milíciák között. Ezúttal Hodan és Hawlwadag körzetekben volt csata, amiben 5 ember meghalt, 17 pedig megsebesült, többségében civilek. Új adatok vannak a tegnapi, Afgoi ellenőrzőpont körüli csatáról is: 9 ember halt meg, a kormányerőket AMISOM-békefenntartók is támogatták, és végül ők is győzedelmeskedtek, visszafoglalva a rövid időre elvesztett ellenőrzőpontot, sőt további területekre is benyomulva.

A 2010 január 31-edikére kiírt választások kihagyására kérte az USA a guineai juntát, akik most National Council for Democracy and Development, CNDD néven futnak. A szervezetet vezető Moussa Dadis Camara kapitány azonban kitérő, de elutasító választ adott, amiből sokan azt a következtetést szűrik le, hogy Camara is indulna a megmérettetésen. Az USA az ország demokratikus jövőjét félti: én azt mondom, Camaráról legalább az valószínűsíthető, hogy nem az országot átszövő drogkartellek embere, és ez a "narkóállamnak" nevezett Guineában már maga hatalmas pozitívum.

Veszélybe került a zimbabwei kormány jövője, miután egy kabinetülésről kiviharzott Mugabe elnök és pártja, a ZANU-PF. Mugabét az egykori ellenzéki, most partner MDC szakadár frakciójának egy tagja bőszítette fel "provokatív kijelentéseivel". A felek siettek leszögezni, összeomlásról szó sincs, reméljük tényleg így van, az ugyanis potenciálisan az elmúlt fél év véres verejtékkel összehozott felkapaszkodását sodorná veszélybe.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália zimbabwe guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr311335281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása