HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Közép-Afrika: CPJP

2009.06.15. 16:12 silenthunter

Convention of Patriots for Justice and Peace (CPJP)

(Convention des Patriotes pour la Justice et la Paix)

Helyszín: Közép-Afrika északi Bamingui-Bangoran tartománya (Ndélé környéke), támadásaikat azonban képesek kiterjeszteni az ország közepe felé is (pl. Bossembelé).

Idő: 2008 vége óta, ez alatt a név alatt 2009 januárjától.

Szerveződés: a csoport az UFDR nevű szervezetből vált ki 2008 során, amikor annak katonai parancsnoka nem volt hajlandó elismerni a később a CPJP-be átlépő Charles Massi fennhatóságát. Nagyrészt a Bamingui-Bangoran régió lakosaiból szerzi támogatóit, akiket nagy mértékben súlyt a térség izoláltsága és elszegényedése. Nehéz azonban megmondani, van-e a csoport megjelenéséig békésnek tűnő régióban valós igény lázadásra. A csoport létszáma néhány száz főre tehető.

Vezető: Charles Massi (börtönben).

Törésvonalak: szociális és regionális (Bamingui-Bangoran), nagy részben politikai opportunizmus is jellemzi ezt a csoportot.

Célok: a csoport jelentős mértékben kötődik vezetője személyes céljaihoz. Massi megszakította a béketárgyalásokban való részvételét, és a kormány megbuktatására törekszik. 2009 márciusában azonban a politikus/lázadóvezért Csád letartóztatta, ezért a mozgalom jövője és további céljai kérdésesek.

Támogatók: FDPC, talán Szudán.

Ellenfelek: Bozizé-kormányzat, UFDR, Csád.

Taktika: a csoport a kormánykatonák egyenlő ellenfelének tűnik, azonban kevés információ áll rendelkezésre fegyverzetéről és felszereltségéről. Emberei felkészültségét azonban mutatja a Bossembelé elleni támadás sikere, valamint a kormányseregnek okozott veszteségek. Az általa megtámadott településeket nem foglalja el, csak rajtaütésszerű akciókra vállalkozik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr941186922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása