HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szudán: Justice and Equality Movement

2009.06.03. 14:51 silenthunter

Justice and Equality Movement (JEM)

Helyszín: Szudán nyugati része (Darfúr), átmeneti portyák az ország belső részei felé (Khartoum, Kordofan) és Csád keleti határvidéke felé is előfordulnak.

Idő: 2001-ben hozták létre, fegyveres ellenállás 2003 óta.

Szerveződés: elsősorban a régió Zaghawa törzsének tagjaiból áll (fekete afrikaiak), aktív harcosainak száma 3000 körül lehet. A JEM fősodorból számos kisebb csoport szakadt ki, úgymint a JEM/Azraq, a JEM/Collective Leadership, a JEM/Field Revolutionary Command és a JEM/Wing for Peace, ezen nagy része szintén fegyveres ellenálló mozgalom maradt.

Vezető: Khalid Ibrahim.

Törésvonalak: a kormányzattal szemben etnikai (fekete afrikaiak vs arabok), a többi lázadó csoporttal szemben egyaránt etnikai (Zaghawák) és ideológiai (turabizmus/iszlamizmus).

Célok: egyrészt belpolitikai változás, Beshir elnök megbuktatása és Hassan al-Turabi támogatása a regionális hatalmi harcban. Másrészt a darfúri fekete afrikai lakosság védelme az arab milíciákkal szemben. Eszközként az Idris Déby-féle csádi rezsim közvetlen támogatása is a taktikai célok között van.

Támogatók: Hassan al-Turabi és a nevével fémjelzett National Popular Congress Party (pénz), Csád. Korábban 2006-ig Eritrea is. Szövetségesei az SLM/A egyes frakciói.

Ellenfelek: Szudán, SLM/Minni Minawi milíciák, csádi lázadó csoportok (UFR).

Taktika: fegyveresei az akciók során párszáz fős, terepjárókban (Toyota pickup) közlekedő oszlopokat alkotnak, konvencionális harcot folytatva a szudáni hadsereg és rivális milíciák ellen. Városokat hosszabb időre is bevesznek és megtartanak, általában együttműködnek a helyi ENSZ-misszióval (UNAMID) és a lakossággal is. A kormányzati légicsapások és ellenakciók esetén általában harc nélkül átadják az elfoglalt településeket. Csádot támogatva többször összecsaptak a n'djamenai kormányzatot fenyegető lázadó oszlopokkal is. A JEM 2008-ben még a főváros elfoglalására indított, koordinált offenzívával is megpróbálkozott, nagyrészt sikertelenül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr11161329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása