HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Szomália: Al Shabaab

2009.06.06. 18:05 silenthunter

Harakat Shabaab al-Mujahidin (Al-Shabaab)

Helyszín: leginkább Szomália középső részén - Bay, Bakool, Hiiraan, Shabelle, Galgaduud régiók, Mogadishu környéke. Sejtjei északon (Szomáliföld, Puntland) és délen is aktívak.

Idő: 2007 óta aktív mint önálló csoport, előtte 2006-tól az ICU ifjúsági szárnyaként létezett.

Szerveződés: a 2006 végén széttöredezett ICU-mozgalom radikális elemeiből jött létre. Tagsága főként Hawiye törzsbeliekből áll, de része egy Rahanweyn törzsbeli csoport is Muktar Robow parancsnoksága alatt (Bay és Bakool régiókban). A szervezet elvileg klánokon felüli, ez a gyakorlatban nem mindig van így. Főként a szegény fiatalok közül toboroznak. Sok a szervezettől teljesen önálló csoport harcol önkényesen a Shabaab lobogója alatt. Létszáma több ezer főre tehető, ebben a szövetséges klánmilíciák nincsenek benne.

Vezető: Mukhtar Abu-Zubeyr sejk (más néven Mukhtar Abdirahman "Godane" sejk).

Törésvonalak: vallási (radikális iszlamisták), részben szociális.

Célok: a szervezet célja a jelenlegi kormány megdöntése és egy iszlám emirátus létrehozása az ország területén. Az emirátust a teljes "Nagy Szomália" területére (ebbe Etiópia Ogaden és Kenya Délkeleti régiója is beletartozik) ki akarják terjeszteni. A rövid távú célok között Mogadishu elfoglalása valamint az AU-békefenntartók az országból való kiűzése is szerepel.

Támogatók: Hizbul Islam, Al-Qaeda, közvetve Eritrea is.

Ellenfelek: Szomália kormányzata, ICU-milíciák, kormányhadsereg, Ahlu Sunnah Waljamaaa, Etiópia, AMISOM-békefenntartók, regionális kormányzatok (Galmudug, Puntland, Szomáliföld), klán-milíciák, USA, az országban lévő külföldiek.

Taktika: a szervezet a konvencionális harcmodort terrortaktikákkal keveri. A többi szomáliai csoporthoz hasonlóan emberei nagyrészt könnyűfegyverekkel harcolnak, a csatákban a szállítóeszközként is funkcionáló "technical" nevű felfegyverzet pickupok támogatják őket. Az általuk bevett városokban párhuzamos adminisztrációt hoznak létre, iszlamista bíróságokkal és rendszabályokkal. Emellett öngyilkos merényletekkel, útszéli bombákkal, célzott gyilkoságokkal, emberrablásokkal is próbálják gyengíteni az ellenfelet. Kapcsolatuk az Al-Qaedával dokumentált, több emberük kaphatott kiképzést az AfPak régióban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr621167736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása