HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

SZOMÁLIA: HARCOLÓ FELEK (29-4-2009)

2009.04.29. 02:19 silenthunter

A) KORMÁNYBARÁT ERŐK

1) Átmeneti federális kormányzat (Transitional Federal Government, TFG)

Ez a szervezet Szomália nemzetközileg elismert, hivatalos kormánya. Az elnök Sharif Ahmed sejk, az iszlamista ICU egykori vezetője, aki az egykori kormánybarát hadurak mellett az ICU-milíciák egy részére is támaszkodhat. A kormányzat a nyugat, valamint az AU támogatását élvezi, az utóbbi szervezet békefenntartó-missziója segít rendet tartani Mogadishuban. A fél-autonóm Puntland és Galmudug államok vezetése is elismeri fennhatóságukat, valamint egyes klánmilíciák is. A TFG jelen pillanatban az ország Mogadishutól északra fekvő területei felett úr, nagyrészt szövetségesei által. Hadseregét dezertálások sora gyengítette, kb 6000 emberük maradt, nemzetközi pénzből igyekeznek újjászervezni erőiket. (térkép: világoskék)

2) Puntland állam

Az ország északkeleti részén alakult törzsi állam (Harti klán), a kormányzat szövetségese. A harcok nem eddig nem különösen érintették, csak a nyugati határvidéken, ahol januárban a visszatérés mellett döntött a két korábban kiszakadt miniállam, Maakhir és Northland. Puntland a kalózok otthonaként ismert, partjainál horgonyoznak az elrabolt hajók. (térkép: sötétkék)

3) Galmudug állam

Ez a törzsi állam (Sacad alklán) a tradícionálisan klánok által uralt középső részen jött létre, és szintén elismeri a központi kormányt. Területének nagy részét különféle milíciák tartják megszállás alatt, az államvezetés nagyrészt inaktív, bár néhány területen, Galkacyo központtal, még Galmudug az úr. (térkép: narancssárga)

4) Ahlu Sunnah Waljamaa

Ez a fegyveres csoport egy szufi vallási iskola nevét kölcsönözte, bár különféle mérsékelt hadurak alkotják - maga a szufi iskola elhatárolódott tőlük. Fő támogatújuk Etiópia. 2009 elején északon Galgaduud, délen Gedo tartományok nagy részét foglalták el fő ellenségüktől, az Al-Shabaabtól, azóta némileg visszaszorultak bár Galgaduud tartományban tartják pozícióikat. Déli csapataik Hudur környékén betagolódtak a kormányzati erők közé. (térkép: világos sárga)

B) EGYÉB ERŐK

1) Al-Shabaab

Radikális iszlamista szervezet, kapcsolatai az Al-Kaidával dokumentáltak. A szintén radikális ICU ifjúsági szervezeteként kezdte, majd Muktar Robow "Abu Mansur" sejk vezetésével délről kiindulva fokozatosan elfoglalta az ország déli részét. Jelenleg ők birtokolják Bayt, Bakoolt és Gedót, valamint gyakran elegyednek harcba Hiraan tartományban is. Csapataik uralják az egykori kormányzat fellegvárait, Baidoát, Mogadishuban pedig politikai gyilkosságokkal és robbantásos merényletekkel vannak jelen. (térkép: fekete)

2) Hizbul Islam

Négy ellenálló szervezetből alakult az ARS/Asmara politikai szervezet, azaz Aweys sejk ideológiai támogatásával. Mogadishuban, Galgaduudban és délen Jubaföldön egyaránt aktívak. Fő célpontjukat az AU-békefenntartók jelentik, azok kivonása nélkül nem látnak esélyt a békefolyamat előrehaladására. Övék a stratégiai fontosságú Kismayo városa. (térkép: sötétbarna)

3) Szomáliföld

Az ország északnyugati részét már 1991 óta az Isaaq klán kormányzata irányítja, ami nem ismeri el a központi kormányzat fennhatóságát. Uralmukat senki nem veszélyezteti, a harcokból kimaradtak, mindössze Puntlanddal voltak kisebb összecsapások a határvidéken. Az utóbbi időben belső ellentétek sora fenyegeti a régió stabilitását. A cél az ország szuverenitásának nemzetközi elismerése és az ENSZ-tagság. (térkép: világoszöld)

4) Kalóz hadurak

Az ország keleti partvidékén Hobyo, Eyl és Haradheere kikötőit kalóz hadurak uralják. Bár Puntland és az Al-Shabaab is igyekezett visszaszorítani hatalmukat, per pillanat tartják magukat. Az ő kalózfalvaik a nemzetközi vizeken elrabolt hajók átmeneti szállásai. (térkép: rózsaszín)

 

Szólj hozzá!

Címkék: szomália kalózok szomáliföld puntland galmudug

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr731092820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása