HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kivált a szomáliai kormányzatból Hiiraan tartomány vezetése

2009.09.01. 19:01 silenthunter

Egy nap alatt gyökeres fordulatot vett a szituáció Szomália nyugati, Hiiraan tartományában és annak az etióp határhoz közel fekvő Beledweyne nevű központjában. Az elmúlt napokban a város lázadó nyugati részébe a Sharif Ahmed sejk elnök szövetségeseinek számító etióp katonák érkeztek, kiűzve onnan az iszlamista milíciákat. Most az etiópok elhagyták a várost, sőt az országot is, és visszatértek hazájukba - céljuk egyértelműen csak a szituáció rövidtávú stabilizálása volt, bentmaradásuk inkább ellenérzést szült volna. Azonban ennél is fontosabb lehet, hogy hazatért a régióba a helyi mérsékelt iszlamista milíciákat vezető Abdirahman Ibrahim Ma'ow sejk kormányzó, aki az elmúlt három hónapot Mogadishuban töltötte, a kormányzat képviselőivel egyezkedve. Nos, Ma'ow most azt mondta, szervezete innentől nem támogatja tovább a kormányzatot, mivel úgy érzi, a fővárosban eltöltött három hónap alatt nyilvánvalóvá vált hogy az nem tesz a szomáli nép érdekeiért, és hogy nem gondolja komolyan a Sha'ria törvénykezés bevezetését sem. A rossz nyelvek azonban azt mondják, Ma'ow igazi problémája a katonái fizetésének elmaradozása. A sejk az "iszlám ellenségei" elleni harcra hívott fel (nem tudni, ők vajon kik), és egy helyi autonóm közigazgatás kiépítését szorgalmazta. Ez nem lesz egyszerű - Beledweyne utcáin ugyanis kormánykatonák is vannak Ma'ow ICU-milíciái mellett. A kormányzatnak ez mindenesetre nagy érvágás, az egyik utolsó általa kontrollált régió válik ki ezzel Sharif sejk koalíciójából, és tényleg nem maradt immár sokkal több az irányítása alatt, mint pár utca Mogadishuból (ahol megint 4 civil halt meg a lövöldözésben). Az elnök hadserege is egyre megbízhatatlanabb: legutóbb a várostól közvetlenül délre fekvő kulcsfontosságú Afgoi ellenőrzőponton kellett leváltani a katonákat, miután azok gengszterként viselkedtek, és pénzt kértek a civilektől az átjutásért. Az állást most a Darawish paramilitáris alakulatok vették át, akik normális körülményeket igértek a lakosságnak.

Újabb csoportok tette le a fegyvert a nigériai amnesztiaprogram keretein belül. Bayelsa államban Ken Niweigha idén megölt gerillavezér egykori 150 fős csapata adta meg magát a hatóságoknak. Edo államban 40 fegyvert szolgáltattak be egykori gerillák. Egyes szervezetek máris a program meghosszabbítását kérik, arra hivatkozva, hogy több idő jusson az addig vacilláló csoportoknak a "jó döntésre". A hadsereg a mézesmadzag mellett időnként a korbácsot is beveti: Port Harcourt városában elfogták Bernard Wilcoxot, akik bűnbanda vezetésével és emberrablással vádolnak. Mi a különbség Wilcox és Niweigha emberei között? Csak annyi, hogy az előbbiek belementek az amnesztiába. Ja és hogy wilcoxék ülni fognak, sokat. Az üzenet ennél egyértelműbb nem is lehetne.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr51353584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása