HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kiújult a harc Szenegál Casamance régiójában

2009.08.27. 03:43 silenthunter

Mozgalmas nap a szomáliai Mogadishuban: győzelmet jelentett be a kormányzat a tegnap óta zajló harccal kapcsolatban a Makka al-Murakama utcán, amely stratégiai fekvésű: a fontos K4 kereszteződést és az elnöki palotát köti össze. Az áldozatokról nincs hír, annyit tudni, hogy a kormányzat Darawish (=dervis) nevű biztonsági csapatai visszaverték az iszlamisták támadását. Közben két támadó merényletet kísérelt meg a parlamenti képviselők által is frekventált Hotel Wehliye ellen: az álig felfegyverzett fiatalokat végül a biztonsági őrök lövései terítették le, négy további ember megsérült.  Megszökött viszont elrablóitól a júliusban elhurcolt két francia katonai tanácsadó egyike. A részletek eddig ismeretlenek, ha lesz valami új, megírom.

Hosszú évek óta nem látott méretű harcok kezdődtek Szenegál Casamance régiójában, ahol 1982 óta folyik váltakozó intenzitással harc a kormányerők és az MFDC nevű szeparatista lázadók közt. A harcok a terület legnagyobb városa, Ziguinchor utcán történtek, a reptér környékén - pár nappal ezelőtt hasonló, de visszafogottabb összecsapások zajlottak le a várostól pár kilométerre délre is. Az élet a város környékén leállt, az ENSZ pedig arról beszél, hogy teljes körű és hatékony békeszerződés aláírására lenne szükség az immár 27 éve harcban álló felek között. A konfliktus alapja gyarmati: a területet 1960-ban szerezte meg a Franciaország farvizén evező Szenegál a portugáloktól (és ezáltal Guinea-Bissautól), azzal az igérettel, hogy 20 év múltán a terület önállóvá válhat. Ez nem történt meg, és ebből indult az MFDC, mely önállóságot, de minimum autonómiát követel a terület változatlanul szennyezett portugál kreolt beszélő lakosai számára.

Jót tesz a tűzszünet Nigéria olajtermelésének: a MEND-gerillák támadásainak leállása óta 1.3 millió barrelről 1.7 millióra növekedett az ország napi kitermelése. Kérdéses azonban, mi lesz majd szeptember 15 után, amikor véget ér a MEND által bejelentett szünet.

Rendőrök verték szét tiltakozó katonák egy tüntetését a dél-afrikai Pretoriában. A mintegy 1000 katona azután döntött illegális tüntetés megszervezése mellett, miután a bíróságok "nemzetbiztonsági kockázat" miatt nem engedélyezték azt legálisan. A katonák egyébként béremelést szerettek volna. Az oszlatás során többen megsérültek, köztük egy rendőr, két katonát letartóztattak.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria dél afrika szenegál casamance

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr661345481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása