HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Két francia túsz Szomáliában

2009.07.19. 01:09 silenthunter

Iszlamista lázadók elraboltak két francia katonai tanácsadót a mogadishui Hotel Sahafiból, ha minden igaz, kormánykatonák cinkosságával. Az akciót a Hizbul Islam szervezet hajtotta végre, azonban radikálisabb szövetségesük, az Al-Shabaab később arra kényszerítette őket (a hírek szerint fegyverrel), hogy átadják nekik egyik túszukat. A két francia most egyrészt propagandacélokat szolgálhat, másrészt pedig engedmények kicsikarására is jó lehet a "nyugattól" - én személy szerint az Al-Shabaabhoz jutott túsz túléléséért aggódnék jobban. A túszokra most az iszlám törvénykezés szerinti per vár kémkedés és az iszlám elleni összeesküvés vádjával - a Shabaab törvénykezése hírhedten kegyetlen, kivégzésekkel, kövezésekkel, amputációkkal. Közben délen, a kenyai határ melletti Manderában három segélymunkást raboltak el. A francia ICF három embere között van pakisztáni, egy zimbabwei és egy "nyugati" is (nemzetiséget nem adtak meg), segélymunkásként várhatóan könnyebb lehet a szabadulásuk, mint a katonai tanácsadóknak. További rossz hír Szomáliából, hogy harc kezdődött az ország középső részén lévő Beledweyne nagyvárosból, aminek egyik felét kormánybarát, másikat kormányellenes erők ellenőrzik. Eddig 4 ember sérült meg, a csata azonban eldurvulhat, és a mogadishuihoz hasonló pokoli helyzet is kialakulhat a per pillanat mintegy 2 milliós lakosságú városban.

Elengedte 60 foglyát a darfúri JEM lázadó csoport, 55 katonát és 5 rendőrt. A foglyok szabadon bocsájtásában nagy szerepe volt a Nemzetközi Vöröskeresztnek (ICRC), akiknek annak ellenére is sikerült elérniük ezt a döntést, hogy a khartoumi kormányzat nem hajlandó az általa elfogott JEM-tagok kiszabadítására, sőt közülük 100 épp a halálsoron van büntetésük végrehajtására várva a tavalyi, a főváros elleni támadás miatt.

A mauritániai rendőrség egy tűzpárbaj után őrizetbe vett két feltételezett terroristát. A két férfi Maliból érkezett az országba, és annak a négytagú terrorista sejtnek a tagjai voltak, amely júniusban kivégzett egy amerikai állampolgárt az országban (a másik két tagot közvetlenül a támadás után elkapták). A fővárosban, Nuakchottban lezajlott tűzharc során a rendőrök megsebesítették az egyik férfit, akin robbanószerekkel teli öv volt, csak ezután sikerült lefegyverezni őket.

Heves tagadást váltott ki a kongó-brazzavillei kormányzatból külföldi újságírók azon vádja, mi szerint durvák voltak velük a szerdán lezajlott, az elnök újraválasztása elleni tüntetések feloszlatása során. Saját bevallásuk szerint a France 24 és a BBC egy-egy tudósítóját bántalmazták, felszerelésüket elvették és/vagy eltörték. A kongói hatóságok szerint a tudósítók hergelték a tömeget a tüntetések során, és elítélték ahogy a szerintük demokratikus, egyébként nyilvánvalóan csalásokkal teli választásokról a külföldi sajtó beszámolt.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán terrorizmus mauritánia darfúr kongó brazzaville

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr721255781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása