HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kellemetlen incidens Kongó és Uganda között a vitatott szigetnél

2009.08.25. 14:52 silenthunter

Úgy tűnik, a nigériai amnesztiaprogram leginkább Bayelsa államban érhet és ér el sikereket. A múlt heti tömeges leszerelés után ezúttal újabb hat gerillaparancsnok adta meg magát, akik embereiket, mintegy 300 kézifegyvert és két felfegyverzett csónakot hoztak magukkal a lefegyverzési pontra. A magukat feladók között olyan "bevett nevek" is vannak, mint Ogunbos és Africa parancsnokok, de megadta magát az év elején megölt Kitikata parancsnok helyettese is. Bayelsában nagy sikerként élik meg a történteket: az előző, augusztus 22-edikei leszerelés miatt az a nap a továbbiakban "Bayelsa Peace Day" néven munkaszüneti nap lesz.

Szórványos harcokról érkezett hír Szomáliában. A kormánycsapatok által irányított nyugati Beledweyne várostól közvetlenül északra, Hara Adey faluban Al-Shabaab lázadók ütöttek rajta a hadsereg egységein, elfoglalva a falut. (Az etióp hadsereg csapatai már nincsenek a városban, ott csak néhány órát töltöttek el, "fenyegetésképpen".) Middle Shabelle régióban, egy El Baraf nevű kisvárosban klánok közötti feszültség csapott át lövöldözésbe, 3 ember megsebesült. A dolog különlegességét az adja meg, hogy először (!) került sor ilyesmire mecsetben - netán ez a tabu is "bedől" a továbbiakban? És végül kalózok: európai hadihajók, helikopterek és kommandósok csaptak le egy felfegyverzett kalózcsónakra az ország vizeitől északra. A végeredmény? Bizonyíték hiányában lefegyverezték, majd elengedték őket, már megint.

Kellemetlen incidens történt Uganda és Kongó között a közös határukon fekvő Albert-tónál: kongói fegyveresek ugyanis elraboltak nyolc ugandai halászt, akik szerintük megsértették az ország felségvizeit. Ez persze azért nehéz meccs, mert a két ország eleve nem egyezett még meg, pontosan hol is vannak a határok, Rukwanzi szigetét például mindketten maguknak szeretnék. Az elrablók azonban "sima" gengsztereknek tűnnek, a halászokért ugyanis váltságdíjat követelnek. A per pillanat Kongó által uralt környék egyébként sem egy egyszerű hely, az ADF és NALU nevű lázadó csoportok sem sokat segítenek a stabilitáson. Az utóbbi időben legalább úgy tűnik, jó felé halad a dolog: múlt héten Kongó asztalhoz ült a két csapat képviselőivel a fegyveres ellenállás befejezésének feltételeiről.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria uganda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr951344267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása