HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ezer gerilla adta meg magát Nigériában

2009.08.23. 01:50 silenthunter

Az eddigi legnagyobb sikerét érte el a nigériai amnesztiaprogram a mai napon, amikor Bayelsa államban feladta magát a legfontosabb lázadó szervezet, a MEND állami parancsnok, "Boyloaf tábornok" (Ebikabowei Victor Ben), valamint 25 tábornoka és mintegy 1000 gerilla. Az eddigi lázadók, akik a fegyvereiket is leadták (köztük két felfegyverzett csónakot is), ezek után parádén vettek részt, ahol Boyloaf lekezelt az állam kormányzójával is. Továbbra sem hisz azonban az amnesztia értelmében a MEND szervezet magja: Jobo Gbomo szóvivő szerint a csoport által bejelentett tűzszünet szeptember 15-i lejárta után újra támadássorozattal fogják észrevetetni a kezdeményezés kudarcát. Abban mind Boyloaf, mind Gbomo egyetért, hogy a hosszútávú megoldás a Niger-delta fejlesztése lenne: a kettejük közötti eltérés abban van, hogy Boyloaf hisz a kormányzati szándék őszinteségében. És pont itt van az amnesztia sorsának kulcsa: csak addig működik majd, míg a gerillák hisznek benne, ehhez pedig valós infrastrukturális fejlesztések sorára lenne szüksége.

Mogadishutól délre, a város és Afgoi között összecsaptak egymással a szomáliai kormánycsapatok és az iszlamista lázadó milíciák egy ellenőrzőpont birtoklásáért. A harcot a kormányzati oldalon irányító Inda'ade hadúr szerint csapatai megvédték pozíciójukat, mely kritikus fontosságú a város izolációjának elkerülése szempontjából. Közben a déli Gedo régióban beolvadt a Hizbul Islam helyi szervezete az Al-Shabaab regionális struktúrájába: a két radikális csoport tagjai gyakran vállvetve harcolnak egymással, ez azonban egy új fejlemény. A dolog azonban lokálisnak tűnik: hátterében talán az lehet, hogy a napokban a Hizbul Luq városért folytatott harca során nem kapott elég támogatást anyaszervezetétől (de ez csak az én tippem).

Etiópiában tárgyalások után egyesült egymással a legnagyobb (bár nem legerősebb) darfúri lázadó szervezet, az SLA négy korábban levált csoportja. Az egymásra találás mögött Gration amerikai különmegbízott áll, aki a darfúri csoportok egyesítésén dolgozik. Ez nem lesz egyszerű: még ha az SLA két nagyobb és számos kisebb csoportját sikerül is asztalhoz ültetni, a fontosabb JEM nem valószínű, hogy belépne egy nagykoalícióba. Gration szándéka egyértelmű: egy csoporttal könnyebb tárgyalni, mint több tucattal.

Szólj hozzá!

Címkék: usa szomália szudán nigéria darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr701333947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása