HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

ENSZ-megoldás érik kongóban

2008.11.20. 07:23 silenthunter

nov 19 - kongóban leginkább az ENSZ aktivitásáról szólnak a hírek. sikerült megegyezni a CNDP-lázadókkal, hogy felújítsák a tűzszünetet, sőt, kivonuljanak bizonyos területekről hogy ott az ENSZ biztonsági sávot hozhasson létre. az ENSZ-csapatok átszervezésre kerülnek, felmerült egy gyorsan bevethető tartalék-dandár felállításának lehetősége is. valamint 3.000 főnyi erősítésre is számíthatnak a következő hónapokban. és amint kiderült, a tegnap említett találkozót a maï-maï és a kormány között szintén obasanjo főmegbízott és emberei szervezték meg. ezen kívül szerveztek egy enyhén populista találkozót a kormány és a "kongói gyermekek" között is.

szudánban 100 líbia felé tartó szomáliai fiatalt tartóztattak fel és le. az országból egyébként szórványos harcokról érkeztek hírek, ami a nemrég megkötött tűzszünet fényében különösen szomorú. egy cenzúraellenes összejövetelen a rendőrség 60 újságírót vett őrizetbe, a nemzetközi felháborodás természetes erős.

szomáliában a nap során az iszlamisták a fővárosban megrohamoztak egy etióp bázist, valamint az erősen védett elnöki palotát is (villa somalia), 2 etióp katona megsebesült, 4 iszlamista meghalt (az etióp források szerint). a harcokban 4 civil halt meg és további 10 megsebesült.

mozambikban hétfőn a hónapok óta inaktív renamo-milícia ("elnöki gárda") tagja tűntek fel maringue utcáin, és szavazólapokat koboztak el a helyi lakosoktól. másnapra a rendőrség tárgyalásos úton elérte, hogy távozzanak, és mindkét oldal választási csalásról beszél. jó lesz figyelni fél szemmel ide is.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz etiópia szomália szudán kongó mozambik darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr78778903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása