HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kivonulhatnak az olajvállalatok Nigériából

2009.02.04. 02:24 silenthunter

Ateke Tom, az NVD és PF nigériai milíciák hírhedt vezetője február 14-ig adott esélyt az olajkitermelőknek a Niger-delta elhagyására, utána nagy hadműveletet igért. Az olajmunkásokat képviselő PENGASSAN szakszervezet pedig a munkások távozásával fenyeget saját és családjuk biztonsága miatt a folyamatos emberrablásokkal kapcsolatban. Egy biztos, a kormányzat vagy békét teremt a deltában, vagy tovább folytatódhat az olajbevételek rohamos csökkenése, ami egyben könnyen az ország csődjét is jelentheti.

Az Al-Shabaab radikális iszlamista szervezet hadat üzent Szomália új elnökének, Ahmed Sharif sejknek, aki egykor a szintén iszlamista ICU vezetője volt, mára azonban "szalonképessé" vált a nyugat számára is. A szervezet a tegnap 40 szomáliai civil meggyilkolásával vádolt AMISOM békefenntartó-misszió ellen is dzsihádot hirdetett. Az elnök számára komoly kihívás jelenthet az is, hogy az etióp csapatok január végi kivonulásuk után visszatértek az országba, most a határközeli Kalabeyrka körzetében mozog egy oszlopuk.

Nagy-Britannia bizalmatlanságát fejezte ki az új zimbabwei nagykoalícióval szemben, azonban támogatni fogja azt a kolera áldozatainak rászorultsága miatt. Az ellenzék ismét a békülési folyamat hátráltatásával vádolja Mugabe elnököt, aki viszont a nyugati szankciókra mutat az országa krízisének okát keresve.

Szudánban a kormány visszautasította a darfúri JEM lázadó csoport ajánlatát, hogy az általuk elfoglalt Muhajaria városából ENSZ-zónát hozzanak létre, és a település visszafoglalására készül. Az ENSZ viszont változatlanul nem hajlandó kivonulni a városból és magára hagyni a civileket, az USA pedig aggodalmát fejezte ki a folytatódó bombázások miatt - bár a JEM mintegy 30 mérföldnyire visszavonult, Szudán még mindig magát a várost lövi. Könnyen lehet, hogy az erőfitogtatás a kritikus fontosságú, arab Janjaweed lovasmilíciák meggyőzését szolgálja, akik kihátrálni látszanak Bashir elnök mögül.

A madagaszkári kormány igyekszik megszabadulni a babérjaira törő Rajoelina fővárosi polgármestertől, legalábbis a rendőrminiszter bejelentette leváltását. Rajoelina ezt persze nem fogadta el, a sztrájkok folytatódnak. A zavargásokban eddig 68 ember halt meg, többségük a bevásárlóközpontokban gyújtott tüzek valamelyikében.

Jó napok Kongóban: északon az ugandai hadsereg 119, délen a ruandai 500 elrabolt civilt szabadított ki az LRA és az FDRL milíciák ellen folyó hadműveletekben az utóbbi héten.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz olaj etiópia szomália madagaszkár szudán nigéria ruanda au zimbabwe uganda darfúr kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr67921626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása