HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Megalakult az új kormány Zimbabwében

2009.02.12. 02:00 silenthunter

Több helyről is összecsapásokról és feszültségekről érkezett hír Szomáliából. Az ország középső részén, Galguduud régióban fekvő Masagawa városában az Al-Shabaab az Ahlu Sunnah Waljamaa zászlója alatt harcoló klánmilíciákkal csapott össze, az eredmény 3 halott és 2 sebesült. A délkeleti Warksheekh-ben 1 ember meghalt, 2 pedig megsebesült, amikor klánmilíciák kerültek egymással összetűzésbe. Bakool régióban, Hudur városánál pedig egy újonnan alakult kormánypárti milícia néz farkasszemet az Al-Shabaab embereivel, de eddig nem kezdődött harc. Kulcsfigura lehet az eddig kormánypártinak tartott Habsade hadúr, aki könnyen lehet hogy most az iszlamisták oldalára állt át. Ezek a szórványos összecsapások valószínűleg nem fogják befolyásolni a zajló kormányalakítási folyamatot.

Hosszú-hosszú alkudozás után ma megalakult az új zimbabwei kormány, Morgan Tsvangirai vezetésével. Az ellenzéki politikus komoly hatalmi harcra számíthat az elpusztíthatatlan Mugabe elnökkel, és ha ez magában nem lenne elég, még kormányoznia is kell. Ami nem lesz egyszerű - az országban a munkanélküliség 94%-os, az infláció naponta megduplázza az árakat, 1,3 millió ember szenved AIDS-ben, kb 75000 ember kapta el a kolerát, 3400 már meg is halt, az iskolák, korházak csukva, a katonaság lázadozik, a bányákat fosztogatják, a közbiztonság a holdton... Lesz mit csinálni, még felsorolni is sok volt. Tsvangirai teljes újjáépítést igér.

Folytatódik az hutu FDRL lázadók visszatérése Kongóból Ruandába. Hétfőn 504 ember lépte át a határt, köztük sok civil is, bár egy szökevény csoport változatlanul hiányzik. A kongói képviselők egy csoportja közben a közös ruandai-kongói misszió meghosszabbításán fáradozik, hogy az tökéletesen megtisztítsa Kivut a lázadó elemektől. Az eredeti határidő február vége volt. Kevésbé jó a helyzet északon: a hírek szerint az LRA lázadói változatlanul megkeserítik a helyiek életét, az ugandai, kongói és szudáni hadseregek pedig tehetetlenek.

Megkezdődtek a katari béketárgyalások a szudáni kormány és a darfúri lázadók (JEM) között. Az első hírek pozitívak, azért várjuk ki a végét.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán ruanda zimbabwe uganda darfúr kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr78938246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása