HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Összeomlott a szudáni békekísérlet

2009.02.19. 02:48 silenthunter

Néhány nap után ismét merénylet volt a szomáliai Mogadishuban, ezúttal ketten haltak meg egy robbanásban. Közben a hírek szerint az etióp hadsereg egységei visszatértek Bakool tartományba, ami nagyon kellemetlen lehet az új szomáliai kormányzat jövője szempontjából. Az etióp Meles Zelawi miniszterelnök a hét végén először fogalmazott meg kritikát Ahmed sejk új elnökkel szemben, mondva: ő sem tudja garantálni, hogy az ország elkerülje a káoszt. Csak remélni lehet, hogy az etióp jelenlét rövid távú lesz csupán.

Egy nappal a katari szándéknyilatkozat aláírása után a szudáni kormánycsapatok, valamint az őket támogató muszlim Janjaweed lovasmilíciák megtámadták a JEM darfúri lázadó csoport állásait El Fasher környékén, a harcoknak halálos áldozatai is voltak mindkét oldalon. Hasonló csapás érte az SLA/Nur nevű csoportot is, mindkét esetben bombázókat is bevetett a hadsereg. Ezek a támadások vélhetően a béketervezet összeomlását jelentik, bár a remény még él.

Újabb akciódús napok Nigériában: motorcsónakos fegyveresek támadták meg az ExxonMobile telephelyét a déli Eket városában, a 20 milicistát azonban sikerült visszaverni egy 30 perces tűzharc során. Tegnap a Shell Nembe Creek-beli telepét forgatták fel helyi fegyveresek (egy bizonyos Kikitaga emberei), a kiesés 180 ezer barrel olaj per nap. Sikert ért el azonban a hadsereg (JTF) is, amikor Delta államban 152 ezer barrel olajat foglaltak le olajcsempészektől egy rajtaütésben. Szóval folytatódik tovább a nigériai olajháború. Sőt, úgy tűnik a konfliktus tovább terjed, tegnap már beszámoltam az Egyenlítői Guinea fővárosát ért támadásról, amivel szintén nigériai lázadókat vádolnak.

Folytatódik az "Omoja Wetu" ('a mi egységünk') fedőnevű ruandai akció, ami a kongói területen tevékenykedő FDRL megsemmisítését célozta meg. Az FDRL vezetője azonban még annak ellenére is szökésben van, hogy fogságba esett egykori prominens harcostársai információkkal látják el a ruandai-kongói csapatokat. Az akciót elvileg február végéig befejezik, kérdés, sikerül-e tartós eredményt elérni addigra. Kongó önmaga nehezen lesz képes fenntartani a rendet, ha nem sikerül végérvényesen kizsigerelni a veterán ruandai népirtókat is szép számban magában foglaló FDRL-t.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália szudán nigéria ruanda darfúr kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr6952059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása