HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Merényletek Kairóban és Mogadishuban

2009.02.23. 01:10 silenthunter

A mai napon két merénylet az, amiről írni szeretnék. Az első Szomáliában volt, két öngyilkos merénylet célozta az AMISOM békefenntartókat Mogadishuban, a végeredmény 11 halott és 15 sebesült burundii katona. Az egyik bomba egy autóban robbant, a másik egy ember mellkasára volt csatolva. Ha minden igaz, ezek után még aknavetőkből is lőtték a megtámadott bázis környékét, ekkor két civil halt meg. A támadásokért az iszlamista Al-Shabaab, az ország déli részének de facto ura vállalta a felelősséget. Az ország új belügyminisztere, Omar Hashi Aden arra kérte az AU-békefenntartókat, maradjanak, és kemény reakciót igért. Az AU nevében Jean Ping bejelentette azt is, hogy pénteken is meghalt egy burundii békefenntartó, erről eddig nem érkeztek hírek. Az ország északi Puntland régiójából is rossz hírek érkeztek: emberrablók egy pakisztáni segélymunkást, kalózok pedig egy görög hajót raboltak el. Bár az elraboltak élete valószínűleg nincs veszélyben, kiváltásuk nem lesz olcsó.

Bomba robbant az egyiptomi Kairóban is, egy francia turista meghalt, 22-en pedig megsebesültek. A véres támadás a város egyik fő utcáján, a régi Husszein mecsettel szemben történt, ami hemzseg a turistáktól. Két gránátot dobtak az utcára, azonban csak az egyik robbant fel, a másikat tűzszerészek hatástalanították. A sebesültek között 15 francia, egy német, 3 szaudi és 3 egyiptomi van, közülük 3 francia sebesült súlyosan, egy negyedik a kórházban életét vesztette. Egyiptomban 2006 óta nem követelt emberéletet merénylet, a helyiek most attól tartanak, ez a támadás elapasztja a turizmusból szerzett jövedelmeiket.

Kijárási tilalom van érvényben az éjjel Nigéria Bauchi városában; a városban tegnap 5 ember halt meg a keresztények és muszlimok közti összetűzésekben. A békére a rendőrök mellett immár katonák is vigyáznak, a kormányzat fél hogy megismétlődik a tavalyi, Jos városában történt mészárlás.

Véget ért az "Umoja Wetu" hadművelet Kongóban, a ruandai hadsereg egységei elindultak haza. Az akciójuk során sikerült megsemmisíteni a hutu lázadó FDRL mind a 4 fő bázisát, most a kongói hadseregre vár a csoport maradványainak felkutatása. A ruandai határig 300 kilométert kell megtenni a katonáknak, Gomában pedig szerdán ünnepség is várja még őket az ország elhagyása előtt.

Az ENSZ megerősítette Nyugat-Szahara jogát az önrendelkezésre. Ezt a térségbe látogató Christopher Ross nagykövet mondta. Nyugat-Szahara jelenleg marokkói megszállás alatt van, a Polisario Front azonban nem adja fel a harcot. Az ENSZ és Marokkó között feszült a kapcsolat az ügy miatt, a béketárgyalások pedig több, mint egy éve állnak már.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom ensz szomália terrorizmus marokkó nigéria ruanda au nyugat szahara kalózok puntland kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr78959727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása