HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Teret nyer az ellenzék Madagaszkáron

2009.03.15. 03:58 silenthunter

Most már egyértelműnek tűnnek a hatalmi vonalak Madagaszkáron: a hadseregben puccsot végrehajtó ezredesek Rajoelina ellenzéki vezetőt támogatják Ravalomanana elnökkel szemben. Rajoelina most két hét bújkálás után előkerült, és beszélt a híveihez, elnöknek kiáltva ki magát, 4 órán belüli lemondásra szólítva fel riválisát. Ravalomanana azonban nem adja fel: 2000 fős tömeg előtt (sokan ezek közül fel is voltak fegyverezve) azt mondta, még mindig ő az államfő. A mérleg nyelve a per pillanat Rajoelina mellett álló, tankokkal is felfegyverezett hadsereg magatartása lehet, az ellenzék esélyei azonban még soha nem néztek ki ilyen jól.

Újabb bomba robbant a szomáliai Mogadishuban, ezúttal Wadjir negyed vezetőjének kocsija volt a célpont. A politikus csak megsérült, azonban meghalt 2 biztonsági őr, 7 további pedig sérüléseket szenvedett. Bár Mogadishu a hetekben egyre nyugodtabb, az már a második, hatósági vezetőket célzó robbantás a napokban. Közben az Al-Shabaab lázadók Baidoa városában egy tömegsírt találtak, amiben 12, az etióp katonák által megölt ember fekszik, iszlamistákra utaló ruházatban. Abu Mansoor, a szervezet egyik szóvivője kijelentette, ez háborús bűnökre utal, amiért valaki felelni fog.

A guineai junta megkezdte az országot átszövő droghálózat látszólagos felgöngyölését. Az állami tévében leadott műsor kemény tényeket közölt: a Kolumbiából repülőn érkező kokaint az elnöki gárda rakta ki, majd pedig a first lady rezidenciáján, vagy az elnök VIP-részlegében zajlottak a drogügyletek. Az ország diplomáciai mentességet élvező gépjárműveit csempészetre használták Európában belül. Az elhúnyt Conté ex-elnök fia beismerte, hogy részt vett az ügyletekben. A Dadis Camara vezette junta azonban nem teljesen következetes tevénységében: a saját berkeiben nem végez tisztítást. Egyébként az ENSZ becslései szerint Nyugat-Afrikán tavaly 46 tonna kokain ment keresztül, főként Európába, a térség államai (különösen Guinea-Conakry és Guinea-Bissau) egyre inkább ún. "narkoállamokká" vállnak, teljes gazdasági és társadalmi struktúrájukat átszövi a drogcsempészettől való függés. Ebből a szempontból a junta tevékenysége áldásosnak mondható, kivéve ha ez nem más, mint csupán az üzletben részt vevők cseréje.

Szólj hozzá!

Címkék: drog szomália madagaszkár guinea bissau guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr681002805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása