HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

15 halott az újabb szomáliai harcokban

2009.03.16. 02:02 silenthunter

Súlyos összecsapások voltak a hétvégén Szomáliában a kormánypárti Ahlu Sunnah Waljamaa milíciák és a radikális Al-Shabaab fegyveresei között. A központi Galgaduud régióban fekvő Wabho városában szombaton nyolc fegyveres és egy civil, ma hat fegyveres halt meg, amikor az ASW csapatai megtámadták az Al-Shabaab által uralt várost. Galgaduud hónapok óta a két szervezet közti harc fókuszpontja. Ha lehet hinni az ASW szóvivőjének, Wabho már az ő kezükben van, a következő célpont pedig a Shabaab fő bázisa a környéken, El-Bur. Közben fegyverviselési tilalmat vezetett be a kormány Mogadishuban. Az intézkedés a város fokozatos rendeződését próbálja elősegíteni.

Marc Ravalomanana madagaszkári elnök nem hajolt meg az ellenzék nyomása alatt, és nem mondott le a nap során. Viszont választásokat igért, ahol megmutathatja, hogy a nép még mindig őt támogatja. Ravalomanana székhelye körül 5000 baráti tüntető van, a helyzet puskaporos, Rajoelina ellenzéki vezetőnek ugyanis legalább ennyi embere van utcán, ráadásul még a hadsereg nagy részét is sikerült ellenőrzése alá vonnia. A polgárháború lehetősége ijesztő, és egyben ijesztően közeli.

ENSZ-csapatok váltják a Csádban és Közép-Afrikában állomásozó EU-kontingenst. A MINURCAT misszió mától formálisan is ENSZ-alakulat, az eddigi 3500 EU-katonát most 5200 nemzetközi békefenntartó váltja (egyenruhaváltás szintjén). Az alakulat fő feladata a térségben lévő többségében szudáni menekült védelme. Erősek a félelmek, hogy a két országra és ezáltal a misszióra hamarosan jelentős terheket róhat a darfúri helyzet romlása.

Megkezdte kivonulását Kongó területéről az LRA-lázadókra vadászó ugandai hadsereg, miután lejárt a kinshashai kormányzat által adott határidő. December óta becslések szerint 100 lázadót öltek meg, 200-at pedig elfogtak, nincs meg azonban a lázadókat vezető Joseph Kony, és az LRA számos kis csoportja terrorizálja változatlanul a helyieket. Az üldözést most a kongói hadsereg (FADRC) veszi át.

Szólj hozzá!

Címkék: eu ensz szomália madagaszkár szudán uganda csád darfúr közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr921004739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása