HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Seychelles-szigeteknél csaptak le a szomáliai kalózok

2009.04.03. 02:40 silenthunter

Ismét a sajtó középpontjába kerültek a szomáli kalózok, akik elfoglaltak egy helyi jachtot és annak hét fős legénységét a Seychelles-szigetek partjainál. Mivel a támadás az ország felségvizein történt, a seychelles-i kormányzat megerősítette a szigetek partvidékének védelmét. Szomália partjainál azonban változatlanul zajlanak a kalózellenes akciók. Haradheere közelében legalább egy kalóz meghalt, kettő pedig megsebesült amikor egy járőröző hadihajó elsüllyesztett egy kalóz-anyahajót. Közben Puntland tartományban a parti őrség elfoglalt két görög halászhajót, azokat illegális halászattal vádolva. A görögök a halászati miniszter közbenjárására sem voltak hajlandóak kooperálni, ezért tűzharc tört ki, amiben egy szomáli megsebesült. A hajók most Bosaso kikötőjében vannak, további sorsuk kérdéses.

Darfúrban fegyveres banditák kifosztották az ENSZ-misszió (UNAMID) egyik házát: a biztonsági őr elmenekült, a rablók pedig kipakolták a házat. Közben politikai fronton tovább gyűrűznek az események: miközben az új amerikai követ szorosabb kapcsolatokat szeretne Szudán és országa között, kormányzati források bejelentették, hogy az országban jövő februárban általános választásokat tartanak majd - 24 év után. A dolognak több buktatója is lehet - a Beshir elnök elleni nemzetközi körözés, a dél-szudáni szeparatista törekvések, valamint az, hogy a darfúri menekültek aligha szavazhatnak majd. Ha azonban sikerül békés keretek között és tisztán lefolytatni a procedúrát, erősödhet a kormányzat legitimitása.

Megölték a ruandai mészárlás két tuszi túlélőjét az ország déli részén. A két holttestet ezután a Nyabarongo folyóba dobták - annak idején a hutuk is ezt a módszert választották a holttestek megalázására, a folyó ugyanis Etiópia felé tart, ahonnan szerintük a tuszik érkeztek (a tudósok szerint ez kamu). A tuszi túlélőket tömörítő szervezet elmondta, a gyilkosságok aggasztóak, de még ennél is aggasztóbb az, ahogy a túlélőket az országban folyamatosan stigmatizálják.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán ruanda darfúr kalózok seychelles szigetek puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr471043129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása