HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Hírszünet Szomáliában

2009.06.10. 02:32 silenthunter

Szinte teljes hírszünet van Szomáliában, miután az újságírók a Shabelle Media Network igazgatójának vasárnapi meggyilkolása után tiltakozásképpen beszüntették a munkát. Mukhtar Mohamed Hirabe nem véletlenül halt meg: a radikális iszlamisták végeztek vele, munkája miatt. Az újságírók mellett a segélymunkások helyzete sem könnyű, Gedo régióból például épp most utasította ki őket a helyi iszlamista adminisztráció, kémkedéssel vádolva őket. A humanitárius helyzet kritikus, az elmúlt hónapban csak Mogadishuból 100.000 ember menekült el a harcok elől. Hírforrások hiányában csak annyi lehet tudni, a fővárosban az elmúlt 3 napban csend van, a kormánykatonák és a lázadók azonban változatlanul farkasszemet néznek egymással.

Etnikai villongások törtek ki Nigéria középső részén, Plateau államban Chara törzsbeli farmerek és Fulani pásztorok között. Először ez utóbbiak öltek meg egy Chara nőt egy földterülettel kapcsolatos vita után, majd az utóbbiak bosszulták ezt meg két gyilkossággal. Ez az eset csak a jéghegy csúcsa: az elmúlt 50 évben a Nigéria északi részén lévő 11 állam megművelhető területének 35%-a sivatagosodott el, délre űzve ezzel onnan mintegy 15 millió pasztorális életmódot folytató lakost, köztük a Fulanikat is. A migránsok azonban destabilizálják a befogadó közösségeket: nem véletlen, hogy Plateau állam Wase városából április végén 2000 Fulanit utasítottak ki. Ennek a kérdésnek hosszú távú megoldást kell találni, ha a kormányzat el szeretné kerülni az ilyen és hasonló harcok állandósulását.

Tűzharc tört ki a hadsereg és Matheniko Karimojong törzsbeli harcosok között Ugandában, Ayanyang falunál. A tűzharcban 5 harcos meghalt; céljuk marharablás volt, ezt a hadsereg megakadályozta és 300 jószágot vezetett vissza tulajdonosaikhoz.

Rálőttek a mozambiki MDM (Democratic Movement of Mozambique) elnökjelöltjére Nacala városában. Daviz Simango épp hívei között hajtott át, amikor két férfi elvette egy rendőr fegyverét és azzal a politikus kocsijára lőttek. Két civil és a rendőr megsebesültek, Simango azonban sértetlenül megúszta a támadást. A gyilkossági kísérlettel az MDM a konkurens Renamo pártot vádolja, amelyből csak pár hónapja szakadt ki ez a formáció.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria mozambik uganda

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr511175926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása