HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Rendkívüli állapotot jelentettek be Szomáliában

2009.06.24. 02:54 silenthunter

Rendkívüli állapotot hirdetett a szomáliai kormány, arra hivatkozva, hogy "külföldi harcosok" veszélyesen közel kerültek ahhoz, hogy megdöntsék hatalmát. Külföldiek alatt az iszlamista ellenzéket támogató, Al-Qaeda közeli veterán önkéntesek áradatát kell érteni, akik az utóbbi hetek során érkeztek Kismayu kikötőjébe és most az iszlamista milíciákat támogatják. A nap során Mogadishuban tüntetés is volt, amit éhező menekültek tartottak, ételsegélyt követelve. A fővárosban tomboló harcok elől menekülők többtíz kilométer hosszan laknak a főút mellett, kis tákolt házakban. A harcok pedig továbbra is folytatódnak, ezúttal az északi Karan körzetben, ahol 3 ember sebesült meg. Közben az Al-Shabaab egykori szóvivője és helyi parancsnoka, Mukhtar Robow azon füstölgött Baidoában, hogy Mohamed Ibrahim Habsade miniszter/hadúr Bay és Bakool régiók kormányzati visszafoglalását szervezi. Habsadét az Al-Shabaab elfogta, amikor elfoglalta Baidoát, azonban később elengedte, már akkor sem értettem, hogy miért. Robow szerint akkor "amnesztiát" kapott az iszlamistáktól, amivel most visszaélt, ezért parancsot adtak megölésére.

Két fegyveres megpróbált elrabolni egy amerikai számítógépes szakembert a mauritániai Nouakchottban, azonban nem tudták legyűrni őt és ezért sziplán lelőtték. A férfit valószínűleg túszként szerették volna "használni", váltságdíj kicsikarására vagy propagandavideó forgatására, Mauritániában több ilyen eset történt az utóbbi években.

Nemzetközi bizottság dönthet a szudáni Abiyei régió hovatartozásának sorsáról, miután mind a déli, mind az északi adminisztráció kötelező és végleges érvényűnek fogadta el magára a most felálló washingtoni szakértői csapat határozatát. Abiyei olajban gazdag, és a két régió határán fekszik, stratégiai fontosságú. A diplomáciai áttörésben nagy szerepe van Scott Gration amerikai különmegbízottnak, aki azt is bejelentette, a döntés július 18 és 22 között kerül bejelentésre.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán terrorizmus mauritánia dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr661206908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása