HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Lecsapott a nigériai hadsereg az iszlamista szekta központjára

2009.07.30. 03:14 silenthunter

Miután a parlament jóváhagyta a hadsereg bevetését Nigéria északkeleti részén a vasárnap este óta 300 áldozatot követelő, az iszlamista Boko Haram szekta által elkezdett lázadás leverésében, a 3. páncélosdandár egységei, beleértve 6 tankot, körülvették majd lőni kezdték a szekta főhadiszállását a Borno állambeli Maiduguri város Bayan Quarters nevű részében. A hadseregnek sikerült bevennie a városrészt, azonban a szektások egy négy autóból álló konvoja (talán beleértve Yusuf vallási vezetőt is), sikeresen elhagyta azt. Az biztosnak tűnik, hogy a szekta helyettes vezetője, Mallam Shikau őrizetbe került, és legalább 30 ember meghalt. A hadsereg Yobe állambeli (rész)sikere azonban nem jelenti azt, hogy az erőszak nem terjed tovább: Kano állam Wudil városában ismét összecsapás volt mely során újabb 20 embert tartóztattak le. Egy rendőrörsöt Katsina államban is támadás ért, egy rendőr megsebesült. Bauchi államban két katona és egy rendőr vesztette életét a szórványos harcokban, viszont sikerült fel- és letartóztatni egy 176 tagú felfegyverzett bandát, akik egy üzlet felgyújtására készültek. Ezek után nem csoda, hogy az ország északkeleti részéből emberek ezrei menekültek el, a fővárosban, Abujában pedig vörös vészjelzés van érvényben potenciális támadásoktól tartva. Folytatása következik, meglátjuk sikerül-e a szektának belobbantani a muszlim lakosság jelentős részét egy polgárháborúba, vagy a hadseregnek sikerül megfékezni a szekta tombolását. És akkor még az olajtörvény körüli hercehurcáról, ami az ország déli részének berobbanásával fenyeget, nem is beszéltem.

Legalább 14 de akár 20 katona halt meg egy merényletben Algéria nyugati Tipaza provinciájában, amikor konvojukat iszlamista fegyveresek támadták meg. Az iszlamista lázadók sikere azért is jelentős, mert a kormányzat épp a napokban jelentette be, hogy különböző akciók során legalább 21 gerillát sikerült megölniük az elmúlt napokban, Batna Tizi Ozounál és Meda környékén. Ez a mostani akció beárnyékolja a kormányzat részsikereit, és jól ábrázolja, változatlanul milyen súlyos a helyzet az országban.

Guinea-Bissau elnököt választott. A márciusban meggyilkolt Vieira elnököt Malam Bacai Sanhá váltja, aki a szavazatok 63.4 százalékát gyűjtötte be. Az átmenet békésnek tűnik, a megvert Kumba Yalá is elismerte a választások tisztaságát - jó jel a csapzott, sőt szinte összeomlott politikai rendszerű, a narkómaffiák által szorongatott állam jövőjének tekintetében.

Szólj hozzá!

Címkék: algéria nigéria guinea bissau

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr691278912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása