HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Incidensekkel tarkított népszavazás Nigerben

2009.08.05. 15:40 silenthunter

Zavargások törtek ki Nigerben, ahol népszavazást tartottak Mamadou Tandja elnök mandátumának meghosszabbításáról. Az ellenzék eleve bojkottálta a népszavazást, alkotmányellenesnek tartva azt; Tandja azonban szavazásra kérte az embereket, és 75%-os részvételt várt. A hírek szerint bár az ellenzéknek nem sikerült elérnie hogy az emberek masszívan ignorálják a szavazást, Tandja becslését messze alulmúlja majd a résztvevők aránya. A nyugati Tahoua város környékén több településen is összecsaptak egymással a rendőrök és a szavazófülkéket blokkolni próbáló tüntetők; Illola városban könnygázt is bevetettek, Dossoban pedig több embert őrizetbe vettek. Valószínűleg minden hiába, a nemzetközi kritika és az ellenzék próbálkozásai ellenére az elnök pozíciója megingathatatlannak tűnik.

Rohamrendőrök és jogvédők csaptak össze Lubna Ahmed al-Hussein közszeméremsértéssel vádolt szudáni újságíró perének helyszínén. Ez a blog ritkán foglalkozik emberi jogi kérdésekkel; annyit mindenesetre érdemes megemlíteni, hogy Lubna Hussein bűne az volt, hogy "nő létére" nadrágot viselt egy étteremben, és most 40 korbácsütés fenyegeti. Akit komolyabban érdekel az ügy, a google a névre keresve sokszáz találatot kínál. A tüntetésen többszáz szimpatizáns és emberi jogi aktivista vett részt, jelentős részben nők, az oszlatás során sérültekről nem érkeztek hírek.

Új követeléssel állt elő a kormány által kínált amnesztia elfogadásával kapcsolatban a nigériai MEND gerillaszövetség: 300.000 nairát (kb 2000 USD) kérnek minden egyes leadott kalasnyikovért, valamint háromszobás lakásokat a leszerelt "tisztjeinek". Az összköltség szerintük kb 3 milliárd naira, ezt pedig a saját számlájukra kérik előzetesen (!) átutalni. A kormány ebbe aligha mehet bele. Az amnesztiatárgyalások előrehaladtával meglepő hírnek tűnik, hogy öt litván tengerészt ejtettek túszul az ország felségvizein fegyveresek. A tizennégy tagú legénység maradék részében és a hajóban nem esett kár. Érdekes kérdés, ki lehet a támadás mögött, az ilyeneket általában magára vállaló MEND ezúttal aligha viszi el a balhét. Egyszerű kalózkodásról lenne szó, banditizmusról? A hadsereg közben átszervezte a déli államokban lévő biztonsági erők parancsnoki struktúráját: innentől a JTF (közös harccsoport) parancsnoksága az eddigi Delta állam helyett Bayelsában lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: szudán nigéria niger kalózok

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr541292861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása