HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Joggal idegesek a szomáliai kormánykatonák

2009.08.10. 03:10 silenthunter

A kormánykatonák erőszakosságára hívta fel a figyelmet a szomáliai sajtó több cikke is a napokban. Beledweyne városában két civil sérült meg, egyikük kritikusan, amikor az éjjel gépkocsijukkal megpróbáltak átjutni a városközponton. A városban az öngyilkos merényletek miatt kijárási tilalom van érvényben, nem csoda hát, hogy a katonák tüzet nyitottak a járműre - abban azonban nem (potenciális) merénylők ültek. Pech. Bakol régió Yeed nevű falujában törzsi elöljáróknak kellett közbelépniük egy híres üzletember szabadon bocsájtásának érdekében, akit a hadsereg vett őrizetbe. A helyiek szerint ártatlan férfi végül szabadult, az eset azonban így is kritikus hangvételű hozzászólásokat provokált ki. Gedo régió Dolow városából pedig arról érkezett hír, hogy etióp és szomáliai katonák szervezkednek a régió "destabilizációja" érdekében - a határmenti városban többször volt már példa hasonló erőösszevonásokra, akkor rendre rövid és eredménytelen offenzívák következtek. A hadsereg idegessége némileg érthető: a merényletek mindennaposak, és kemény áldozatokat követelnek. Legutóbb a fővárost, Mogadishut sújtotta hasonló eset: a kormánykatonák egy járművét megcélzó akna végül két szerencsétlen civillel végzett, a járműben nem esett kár.

Az USA szudáni különmegbízottjának, Scott Grationnek a visszahívását követeli a darfúri JEM lázadó szövetség vezetője, Khalil Ibrahim. A vezetőnek az nem tetszik, hogy Gration a szudáni kormánnyal szembeni szankciók enyhítését vagy visszavonását javasolta. Ibrahim a khartoumi kormány érdekeinek kiszolgálójának nevezte a megbízottat, és elutasította a javaslatot - más kérdés, hogy a szakciók nem állították meg a vérontást, ellenben a darfúri népeket is, sőt leginkább őket sújtották. Több forrás is opportunistának nevezte a JEM vezetőjének nyilatkozatát, rámutatva: Ibrahim a szenvedésből igyekszik politikai tőkét kovácsolni.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr391312284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása