HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Törzsi összecsapások Dél-Szudánban: 30 halott

2009.08.12. 04:04 silenthunter

Legalább 30 ember meghalt egy törzsi összecsapásban Dél-Szudán Warrap államában. Tonj környékén a Dinka csoport két klánja, a Luach és az Awan esett egymásnak, méghozzá mint általában, szarvasmarhák és legelők miatt. A támadást végrehajtó Luachok a véres áldozatok mellett 15 nőt és gyermeket el is hurcoltak. A dél-szudáni hadsereg, az SPLA egy egységet vezényelt az érintett területre, és ENSZ-katonák érkezése is várható. Dél-Szudán az utóbbi hónapokban nagyon volatilis, egymást érik a törzsi csaták sőt a népirtások is. Van aki úgy véli: a szituáció lassan a darfúrinál is kezd rosszabbá válni.

Szórványos harc után átvette az uralmat a szomáliai központi Galgaduud tartományában fekvő Elder falu felett a kormánybarát, mérsékelt Ahlu Sunnah Waljamaa milícia. A szufi szervezet a radikális Al-Shabaab embereit űzte ki a településről. A szufi milícia változatlanul a kormány egyik legbiztosabb bázisa: a központi fronton elért eredményeik az AMISOM-békefenntartók akciói mellett a kormányoldal talán egyedüli igazi sikerei az utóbbi hónapokban.

Fontos lépésnek tűnik Zimbabwe megbékélésének folyamatában, hogy a napokban a hadsereg vezető tábornokai hajlandóak voltak nyilvánosan szalutálni Morgan Tsangvirai miniszterelnöknek. Ez azért ilyen nagy esemény, mert a tavalyi hatalmi harc során a tábornokok kijelentették, ők Mugabe elnök mögött állnak, és semmiképpen nem szalutálnak Tsangvirainak, kiegyezés ide vagy oda. Ez a mostani fordulat azt mutatja, immár a hadsereg vezető köreiben is hisznek az eleinte reménytelennek tűnő hatalommegosztásban. Hogy ez Mugabe erővesztése, Tsangvirai "felpuhulása", vagy esetleg a tényleges hatalommegosztás miatt van, innen nehéz megmondani.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán zimbabwe dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr491312296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása