HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

kongó: ENSZ-csapatok védik gomát

2008.11.13. 08:55 silenthunter

picit elmaradtam, pedig három ország is terítéken van a jegyzeteimben mára.

kongóban folyatódnak az alacsony intenzitású harcok goma környékén. a stratégiai fontosságú városban most aránylag nyugodt a helyzet. az ENSZ-csapatok (MONUC) parancsnoka, Babacar Gaye tábornok megerősítette, hogy védeni fogják a várost ha kell, együttműködve a kormánycsapatokkal és a rendőrséggel. ban ki-moon közben 3.000 újabb békefenntartót szeretne a környékre vezényelni, a döntés az ENSZ-BT kezében van. mivel itt kivételesen úgy tűnik, nem ütköznek a NATO és az orosz, kínai érdekek, ezért könnyen lehet hogy átmegy a dolog, ami nagy segítség lenne a per pillanat 100.000re becsült menekült számára. közben az ország északi részén a kormányerők az ugandai lázadó csoporttal, az LRA-val is összecsaptak dungu környékén; az ENSZ-csapatok itt is támogatják őket.

szomáliában folytatódik az iszlamista lázadók, az al-shabaab erősödése, újabb 3 várost foglaltak el és a fővárosban, mogadishuban is folytatódnak a harcok. közben az iszlamisták kenyánál is kihúzták a gyufát, amikor elraboltak két apácát egy határmenti településből, elwaq-ból; a feszültség kenyai csapatösszevonásokhoz vezetett és könnyen harcokba torkollhat.

nigériában mindeközben a biztonsági erők egy pontenciálisan kritikusan veszélyes támadást vertek vissza egy olajfinomító ellen. az ország déli részén továbbra is folyamatosak a harcok a lázadó csoportok és a kormányerők között, erről is irok majd bővebben.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália nigéria kongó

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr81768338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása