HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Erőszak és járvány Zimbabwéban

2008.12.04. 09:02 silenthunter

Zimbabwéban az események úgy tűnik, végleg kicsúsztak Mugabe elnök irányitása alól. Az utóbbi 2 napban 100 ember halt meg kolerában, és további 12.500 fertőződött meg. Hararében szakszervezetiek és orvosok egy-egy tüntetését rohamrendőrök oszlatták fel. Mugabe uralmára a legnagyobb veszélyt változatlanul a lázadozó katonák jelentik, könnyen lehet, hogy a kormányzat számára közel a vég. (De hogy valaki még ebben a helyzetben sem veszi észre, hogy mennie kellene...)

Szomáliában a már csak minimális terület felett rendelkező, és gyakorlatilag megbukott kormányzat egyre idegesebb - Mogadishuban az elnöki gárda és a vitatott státuszú polgármester őrei csaptak össze egymással. Két ember meghalt, az összecsapást végül a rendőrség főparancsnoka, Abdi Qeybiid tábornok erőteljes fellépése állította le (Qeybiid hadúrról már olvashattatok korábban). Közben Etiópia újabb bázist ürített ki, ezúttal Mogadishuban, annak ellenére, hogy az AU jelezte, békefenntartói még nem készek átvenni a feladatot - a kontingens ma elvesztett egy burundi-i katonát az iszlamistákkal folytatott harcban. Puntlandban szabadon bocsájtották a korábban elkötött jemeni hajót - méghozzá váltságdíj nélkül. A muszlim országok hajói a tapasztalatok szerint általánosságban gyorsabban és könnyebben kerülnek vissza a tulajdonosukhoz - ezúttal a puntlandi elnök és a jemeni nagykövet lobbizott a szabadításért, ellátogatva Eyl kalózfaluba is.

Bár nigériában per pillanat nyugalom van, a helyi kormányzat 3000 embert evakuál Jos városából, hogy biztonságban tudja őket az ellenségeskedés elől.

Ugandában arról tanakodnak, mi legyen a békeszerződést alá nem író LRA lázadók sorsa - vélemények pro és kontra.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria zimbabwe burundi uganda puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr66802931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása