HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Erősödő harcok Szomáliában

2008.12.31. 08:18 silenthunter

A szomáliai Mogadishuban 10 ember halt meg, amikor aknatámadás érte az egyik ottani piacot. Az incidens az iszlamisták rajtaütésével kezdődött, amire az AU-békefenntartók aknavetőkkel válaszoltak. Közben az ország középső részén immár 40-re növekedett a halottak száma az Al-Shabaab és az Ahlu Sunna Waljamaa közti harcokban. Ez utóbbi csoport szent háborút hirdetett a radikálisok ellen, és úgy tűnik, fenyegetéseiket katonai erőkkel is alá tudják támasztani. A harcok helyszínére való tekintettel erős a gyanúm, hogy a csoport mögött az a Habr Gedir klán állhat, akik többször voltak már királycsinálók az országban. Az etióp hadsereg a harcok ellenére is kitart az mellett, hogy a hónap végére véget vet két éves megszállásának.

A guineai junta civilt, egy kairói bank vezetőjét nevezte ki az ország új miniszterelnökévé. Ez a lépés sokakban pozitív reményeket kelt - az EU és az AU azonban ennek ellenére sem változtatott elutasító álláspontján a rezsimváltozással kapcsolatban. Még úgy sem, hogy a civil szféra több nyilatkozó tagja is az ország legjobb esélyének nevezte az új vezetést.

A nigériai hadsereg elfogta az "Egberipapa" néven ismert hadurat az ország Rivers államában, egy helyi herceg házában (az itteni törzseket gyakran hercegek, királyok, sőt szultánok vezetik). Bayelsa államban pedig 2, korábban olajlétesítményre támadó lázadót kapcsoltak le az "olajháborúnak" is nevezett, alacsony intenzitású harcok következő körében.

Az ugandai LRA csoport ámokfutásának immár 400 halott az eredménye Kongóban, ha lehet hinni a híreknek, alig 5 nap alatt. A hírt a Caritas katolikus segélyszervezet adta ki, akik beszámoltak a térségben lévő borzasztó állapotokról.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália nigéria uganda guinea conakry kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr75849822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása