HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Megkezdődött az etióp kivonulás Szomáliából

2009.01.03. 08:31 silenthunter

Megkezdődött az etióp csapatok kivonása Szomáliából. Az első katonák legalábbis elhagyták az ország fővárosát, Mogadishut, Afgoye városka felé tartva; Mogadishu így könnyen az iszlamisták prédája lehet. Máris sok a dezertálás a kormánycsapatok között, ezért a kivonuló etiópok több milicistát lefegyvereztek. Összesen 3000 etióp van az országban, közülük a lázadók búcsúajándékként 2 katonát felrobbantottak. Közben a harcok a tengeren is folynak: egy kalóztámadást vízágyúkkal vert vissza egy hajó.

Érik a baj Ghanában: az elnökválasztások nem mentek simán, egy helyen meg is kell ismételni őket, az eredmény pedig nagyon szoros. Egyenlőre az ellenzék jelöltje vezet párezer szavazattal, a kormányzat nyugalomra int, a feszültség azonban tapintható. A demokratikus átmenet azért is fontos, mert az ország afrika egyik mintademokráciája, a választásokhoz külföldről nagy reményeket fűztek.

Kongóra rájár a rúd, nyugati részén most ebolajárványtól félnek, 3 ember máris meghalt. Közben az LRA lázadó csoport változatlanul az ország területén van, talán a Közép-Afrikai-Köztársaság felé tartva. Az ugandai hadsereg fura magyarázattal ált elő, miért nem kapcsolta le még az LRA vezetőjét: a hibásak az integető falusiak. Nyilván.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália uganda ghána kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr24854658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása