HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Folytatódik az LRA ámokfutása Kongóban és Szudánban

2009.01.09. 09:04 silenthunter

Folytatódik az ugandai LRA lázadók véres útja Kongó és Szudán határvidékén. A legfrisebb hírek szerint az előbbi államban 2 nap alatt 80 nőt erőszakoltak meg a fegyveresek, valamint házakat gyújtottak fel és fosztogattak, az utóbbi ország déli részén pedig 50 embert öltek meg, és 9-et elraboltak. Az ugandai hadsereg változatlanul az ellenség nyomában van, azonban az áldozatok növekvő száma és a pusztítás miatt egyre hangosabbak a kritikusok, akik szerint a december 14-e óta tartó hajtóvadászat több gondot okozott, mint amennyi sikerrel járt.

Szomáliában most tartották Puntland tartományban az elnökválasztást, amit az ellenzéki Mohamed Farole nyert. Győzelmét minden ellenfele elismerte, ez jó jel. A választások előtt én Farole nyereségét írtam le ideális esetként, mivel emmigránsként könnyen lehet, hogy képes lesz erősebb kézzel fellépni a kalózok ellen. A következő hetek majd megmutatják, mennyire volt igazam. Az ország déli, harcok által dúlt részén ezúttal Mogadishuból érkezett hír egy kormánykatona haláláról az iszlamisták elleni harcok során. Etiópia pedig szokás szerint megerősítette: kivonulóban vannak az országból.

Nigéria Kaduna államában fegyveresek megtámadták egy helyi emír konvoját. A támadásban senki nem halt meg, de 7 jármű és egy ház leégett. A helyiek egy rivális, siíta szektát sejtenek a támadás mögött, azok azonban cáfolták részvételüket. Közben a déli Bayelsa államban katonák védenek egy óvodát, ahol a fegyveresek emberrablással fenyegetőztek. Az első tanítási nap végül gond nélkül zajlott le.

Kongóban úgy tűnik, végleges a kenyértörés a tuszi lázadó CNDP két csoportja között. Az eddigi főnök, Nkunda tábornok csapataival Rutshuruban van, ellenfele, Ntaganda tábornok pedig Masisiben, és mindketten azt állítják, a másik bitorló. A CNDP eddig összesen 5000 harcossal bírt, meglátjuk, kivel maradnak többen. Ez a konfliktus mindenképpen jól jön a kinshashai kormányzatnak, mivel gyengíti legfőbb belső ellenfelét.

Darfúrban a helyi milíciák állítása szerint kormányzati gépek 9 falu környékét bombázták; ha ez igaz, Szudán (ismét) megszegte a tűzszünetet. A támadást segélymunkások is hallották, a célpont úgy tűnik az erős JEM csoport volt, amit Szudán esküdt ellensége, Csád támogat.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália szudán nigéria uganda csád darfúr puntland dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr52866875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása