HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Civilek tűz alatt Mogadishuban

2009.01.13. 08:04 silenthunter

A mai napon 13 ember lett az erőszak áldozata a szomáliai Mogadishuban, többségük az elnöki palota körüli összecsapásokban járt szerencsétlenül. Az utóbbi napokban annyi incidensről érkezik hír a városból, hogy nehéz eldönteni, melyikről számoltam már be, melyikről nem. Ami biztos, a helyzet borzasztó, gránát- és bombatámadások, tüzérség és lepattanó lövedékek szedik az áldozataikat a civilek között. Bár az ország középső részébe visszatért a viszonylagos nyugalom, délen, Baradheere városánál intenzív harc zajlott iszlamisták és etióp-párti milíciák között. Mogadishutól északra, Balad városában a keményvonalas Al-Shabaab és a mérsékelt ICU/ARS iszlamista csoportok keveredtek tűzharcba, a hírek egy halottról számolnak be.

Nigériában délen az olaj, középen pedig a vallás az, ami nem hagy nyugalmat az embereknek. Bár a Chevron újabb telephelyén állította helyre a kitermelést, egy kevéssé részletezett támadásban 2 katona halt meg, egy megsebesült az ország delta-vidékén. Az ország középső részén lévő, a tavalyi év végén pokoli etnikai villongásokat átélő Jos városában viszont a katonák lőttek le egy fiatalt, talán azért, mert vitába keveredett velük. Josban állandó a feszültség, a sajtó a "krízis" szót mantrázza ezzel kapcsolatban. Változatlanul katonák ügyelnek a rendre, azonban egyre több szó esik az ő visszaéléseikről a lakossággal szemben.

Ugandában a hadsereg a Karamojong törzsbéli pásztorokkal találja magát szemben, akik két a területük szomszédságában lévő körzetbe akarnak áttelepülni télire. A Karamojongok a múltban gyakran terrorizálták a közelükben lakókat, illegális fegyverekkel rendelkeznek. Az ugandai hadsereg most úgy döntött: idén nem engedi ki őket saját területükől.

Zimbabwéban a hiperinfláció miatt új bankjegyet nyomtattak: az 50 milliárd dollárost, ami 1,25 amerikai dollárt ér per pillanat, és kb három napilapot lehet belőle venni. Augusztusban volt már 100 milliárdos bankjegy is, de azután 10 nullát levágtak az árakból (!). Most megint itt tartunk, utána lehet számolni hány százalékos emelkedés ez.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria zimbabwe uganda

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr27874212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása