HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Folytatódó harcok Darfúrban

2009.02.21. 03:00 silenthunter

Megalakult Szomália új kormánya, aminek belügyminisztere az egyik legerősebb mérsékelt iszlamista milíciát irányító hadúr, Abdulkadir Ali Omar lett. Omar sejk az ARS alelnöke, kinevezése nem nagy meglepetés. Közben Mogadishuban a kormánynak változatlanul ellenszegülő Al-Shabaab az AU-békefenntartókra támadt; a burundi-i csapatok ugyan visszaverték őket, egy civil azonban meghalt, 2 megsebesült. Plusz örömhír, hogy végre szabadult a kenyai határkörzetben novemberben elrabolt két olasz apáca is; szabadulásuk körülményei eddig nem tiszták.

Holnap megkezdődik a ruandai csapatok kivonulása Kongóból egy mai bejelentés alapján, azaz lassan véget ér az "Umoja Wetu" hadművelet, ami a hutu FDRL csoport szétverését tűzte ki célul (és valósította meg). A ruandaiakat az akcióban a hírek szerint a kongói hadseregen kívül az abban lassan integrálódó egykori tuszi lázadók, a CNDP, valamint a helyi milíciák és törzsek is segítik; a szétvert FDRL maradványai pedig kis csoportokban igyekeznek kibekkelni a ruandaiak távozásáig. Közben Kongó északi részén az ugandai hadsereg szudáni egyenruhákat zsákmányolt az általuk üldözött LRA lázadóktól; ez szerintük annak a jele, hogy Joseph Kony lázadóvezér igyekszik újjászervezni csapatait. Ha Kony és emberei Dél-Szudán területére tartanak, ott komoly balhét okozhatnak, erről a hónapok óta embertelen terror alatt élő észak-kongóiak tudnának mesélni.

Tegnap újabb összecsapások voltak a szudáni hadsereg és a darfúri JEM lázadók között; 11 katona és 17 JEM-milicista halt meg, és szerdával ellentétben ezt a kormányzat le sem próbálta tagadni, sőt, még Csádot is belekeverte a dologba, mondván az egyik megölt milicista egy csádi tiszt volt. Ezek a harcok azért különösen aggasztóak, mert kedden a két fél szándéknyilatkozatot fogadott el egy béketárgyalásról, és most ez az egész kútba eshet.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán ruanda uganda csád darfúr dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr3955951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása