HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kiújulhat az erőszak Kongóban

2009.03.21. 02:52 silenthunter

Bajban lehet Kongó: miután immár mind Uganda, mind Ruanda kivonta szövetséges csapatait az ország területéről, az általuk szétvert LRA ill. FDRL lázadó csoportok újraszervezték erejüket, és akcióba léptek. Főként a keleti Kivu régióban jelentenek problémát a hutu FDRL megújult támadásai, ami miatt egész faluk ürülnek ki. Az ENSZ szerint az elmúlt hetekben 30.000 ember menekült el ismét a térségből. A kongói hadsereg vagy összeszedi magát és visszanyesi a kiújuló erőszakhullámot, vagy pedig megint visszatérhet az az áldatlan állapot, ami a szövetséges erők év eleji akció előtt volt.

Közép-Afrika északi részén kormánycsapatok lázadókkal csaptak össze. A CPJP milíciát vezető Charles Massi egykori védelmi miniszter azt mondta: a fennálló tűzszünetet a katonaság szegte meg, amikor két óráig támadta állásaikat. Az ország északi részén az összecsapások szinte állandóak, bár sokszor alacsony intenzitásúak, a menekültek tömegei pedig Csád belső stabilitására rónak nagy terheket.

A Madagaszkáron puccsal hatalomra kerülő Andry Rajoelina növekvő nemzetközi nyomással néz szembe: a SADC (Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség) szankciókat fontolgat, az AU felfüggesztette az ország tagságát és a pénzjuttatások megvonásával fenyeget, Norvégia után az USA is a segélyek befagyasztása mellett döntött, és Franciaország valamint Németország is elítélte Marc Ravalomanana elnök elüldözését. Nemzetközi segítség nélkül Rajoelina aligha fogja tudni megoldani a szegénykérdést az országban, ami könnyen bázisának elapadásához vezethet. Addig azonban még sok szenvedés lehet hátra.

Véget vetett a szudáni kormánnyal való béketárgyalásoknak a JEM darfúri szervezet, okként a 13 nemzetközi segélyszervezet a térségből való kiutasítását jelölve meg, ami kockára teszi kb 1,5 millió darfúri menekült túlélését. A fekete afrikaiakból álló JEM évek óta vívja felkelését az arab kormányzat ellen, a katari tárgyalások során felcsillanó reményt a békére úgy tűnik, végül a Beshir elnök elleni nemzetközi elfogatóparancs politikai utójátéka teszi taccsra.

Az ENSZ-BT elismerte a szomáliai kormányt, ami fontos lépés Sharif Ahmed sejk elnök, egykori iszlamista vezető legitimitásának szempontjából. Közben az országból a szokásos, erőszakos hírek érkeznek: az Al-Shabaab lefejezett két, a rivális Ahlu Sunnah csoporthoz tartozó sejket, miután azok sebesülten fogságba estek. Kalózok pedig elfoglaltak egy görög hajót az ország északi tengerein, tovább növelve a partoknál vesztegelő túszok számát. A hajón 24 fős legénység utazott.

Nigéria Delta államában az Amai és az Umuebu közösségek összecsapásában 5 ember halt meg, köztük egy helyi uralkodó. Az Amai fiatalok egy földvita miatt hajtottak végre meglepetésszerű támadást a másik közösség ellen, ami során több házat felgyújtottak. A helyzetet a hadsereg fellépése rendezte, az Umuebu-k azonban bosszút esküdtek, ami semmi jót nem vetít előre.

Szólj hozzá!

Címkék: usa szomália madagaszkár szudán nigéria ruanda au uganda darfúr kalózok közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr911015486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása