HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ismét a rendőrségnek kellett beavatkoznia Madagaszkáron

2009.03.29. 04:22 silenthunter

A rendőrségnek kellett feloszlatnia az elnökpárti tüntetők gyűlését Madagaszkáron, miután balhé tört ki a Ravalomanana elnök visszatérését kívánó és a puccsista Andry Rajoelinát támogató táborok között. A rendőrség könnygázt is használt és figyelmeztető lövéseket is leadtak: 34 ember került kórházba. Ravalomanana azt kérte a híveitől, szervezzék magukat, és hétfőre általános sztrájkra szólított fel. Rajoelina, aki per pillanat a hatalom de facto birtokosa, az élelmiszerárak csökkentésével próbálja magához édesgetni a tömegeket - a kenyér ára 33%-al, a sütőolaj ára 40%-al ment le, és a közeljövőre nézve az alapélelmiszernek számító rizs árának szabályozását is kilátásba helyezte a kormányzat.

Ismét lecsapott az algériai rendőrség az országban működő iszlamista csoportokra: ezúttal 6 feltételezett terroristát lőttek le a fővárostól, Algierstől délre egy tisztító hadműveletben. Az ország április 9-én elnökválasztásokra készül, az összecsapások a Bouteflika elnök újraválasztását megakadályozni kívánó iszlamistákkal pedig folyamatosak.

Két bombatámadás rázta meg a Szomália északi részén lévő, eddig a béke oázisának számító Puntland autonóm régiót: először Garowe városában dobtak egy gránátot egy etióp étterembe (egy etióp meghalt, hárman megsérültek), majd Bosasóban robbantottak a helyi biztonsági erők (PIS) egyik bázisánál. Az utóbbi eset után a biztonságiak lövöldözésbe kezdtek, ismeretlen célpontok ellen és ismeretlen okból, a káosz miatt az áldozatok száma bizonytalan. Puntland destabilizációja az iszlamista ellenzéknek is érdeke, de a klánok közötti vetekedés is elfajult, mióta Farole elnök kormányzata felülvizsgálta az olajügyleteket - mindenki szeretne egy részt magának a tortából. Puntlanddal kapcsolatos hír az is, hogy a kalózok elengedték a német Longchamp teherhajót, amit januárban raboltak el - minden bizonnyal váltságdíj kifizetése ellenében. Közben Ahmed Sharif sejk szomáliai elnök kijelentette: szükség van az afrikai békefenntartók jelenlétére az országban, egészen addig, amig a kormányzat nem rendelkezik saját jól kiképzett biztonsági erőkkel. Sharif elhatárolódott az Al-Qaeda az országgal foglalkozó nyilatkozatától, mondván kormányzata legitim és a békére szeretne törekedni.

Szólj hozzá!

Címkék: algéria szomália madagaszkár terrorizmus kalózok puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr891032358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása