HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Szökni próbált a kalózok fogságában lévő amerikai kapitány

2009.04.11. 02:54 silenthunter

Mára sem oldódott meg a patthelyzet a szomáliai partoknál, ahol kalózok egy amerikai hajóskapitányt tartanak túszként egy mentőcsónakban. Richard Phillips ma szökést kísérelt meg, a vízbe ugrott, a kalózok azonban utána lőttek és visszatérésre kényszerítették a csónakba. A USS Bainbridge romboló közelről figyeli a helyzetet, azonban semmit nem tudott tenni. A kalózok közben 4 korábban elfogott, túszokkal megpakolt hajót indítottak a helyszínre, hogy segítsenek a társaikon, a másik oldal pedig újabb hadihajók bevetésével próbál erősíteni. Mindenesetre tart a patthelyzet. Feloldották a pattot viszont a franciák, az ár azonban nagy volt: francia kommandósok 20 mérfölddel a partok előtt megrohantak egy eltérített jachtot, és kiszabadítottak 4 túszt - egy azonban meghalt, a jacht tulajdonosa, a rajta utazó család feje. A kalózok közül kettő meghalt, hármat elfogtak. A franciák immár harmadszor támadnak meg kalózokat, még mielőtt az elfogott hajó partot érhetne - ez a hivatalos francia taktika. Tudtommal ez az első alkalom, hogy egy külföldi túsznak bántódása esett, úgyhogy lehet hogy felül kellene bírálni ezt a hozzáállást. Egyébként ma szabadult egy két hete elrabolt norvég hajó, és lehagyta támadóit egy észak-kóreai. Szomáliával kapcsolatos egyéb hír, hogy Mogadishuban ugandai békefenntartók iszlamistákkal csaptak össze a Taleh körzetben - a tűzharcban két civil meghalt, fél tucat megsebesült.

Újraválasztották Abdelaziz Bouteflika algériai elnököt, aki a szavazatok több, mint 90%-át söpörhette be. Ellenzékiek és független megfigyelők azonban választási csalások sorára hívták fel a figyelmet, és az USA is aggályait fejezte ki ezzel kapcsolatban. 90% fölé azért nem könnyű csalni, bár feltétlenül segített, hogy a legnagyobb ellenzéki párt bojkottálta a választásokat.

Két csónaknyi lopott olajat talált a nigériai hadsereg Delta államban a Shell egyik telephelye körül, amit a tolvajok a víz alá süllyesztettek a későbbi visszatérés reményében. Az olajos hordók eresztenek, szennyezve a környékbeli vizet, és most a Shell és a hatóságok közösen igyekeznek kiemelni őket a vízből. Az ilyen és ehhez hasonló lopások és szabotázsakciók az elmúlt egy évben kb 1000 halottba és 20,7 milliárd dollárba kerültek Nigéria számára, ahol a lázadók az olajjövedelmek igazságosabb újraelosztását követelik.

Szólj hozzá!

Címkék: usa olaj algéria szomália nigéria uganda kalózok puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr81058777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása