HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kormányzati sikerekről számolt be az ENSZ Kongóban

2009.04.22. 12:01 silenthunter

Sikeresnek nevezte a kongói ENSZ-misszió (MONUC) a helyi hadsereggel közös, "Rock of Steel" hadműveletet az ország északi részén, amiben bangladesi és kongói katonák Ituri régiójában tisztítottak meg városokat az FPRI lázadó csoport tagjaitól. Egyébként is zajlik a demilitarizáció az ország volatilis keleti részén: néhány napja 18 militáns csoport írt alá békeszerződést és fogadta el ezzel saját feloszlását. A pozitívnak tűnő képet azért jelentősen árnyalja, hogy az FPRI mellett aktív maradt a kivui FDRL és az északon tevékenykedő LRA, aminek tagjai változatlanul terrorizálják a civileket. Közben Uganda azzal vádolja az egyik segélyszervezetet, hogy az LRA-nak juttat ellátmányt, és ezzel segíti annak fennmaradását szorult helyzetében a szudáni határvidéken.

Folytatódó erőszak és politikai gyilkosságok Szomáliában: lelőtték a kormánybarát ICU egyik parancsnokát, valamint merényletet kíséreltek meg az egyik Hawiye tradícionális vezető ellen is Mogadishuban. A támadásokkal az Al-Shabaab radikális szervezetet vádolják. Kormánykatonák ráadásul lelőttek 2 embert, amikor azok kisbusza egy harci járműnek ütközött a fővárosban. Közben Kismayo környékén összecsapások voltak: Abdalle Birole és Bulo Haji falukban az egymással elvileg szövetséges, ám más klán tagjaira építő Mu'askar Raskamboni és Mu'askar Anole csaptak össze egymással. A halottak számát hétre teszik.

Nigériában támadás érte a francia Total olajipari cég egy hajóját, annak török kapitányát és a legénység egy tagját a fegyveresek magukkal hurcolták. Az akció jól illeszkedik az olajcégek elleni támadások és a külföldiek elrablásának trendjébe is. Nem véletlen, hogy a haditengerészet fegyverkezik: új hajók és helikopterek bevetésére készül a fegyveresek ellen. Nem egyszerű a kormányzat dolga: a gazdasági és vallási törésvonalak mellett még a tradícionális közösségek szembenállásával is törődniük kell, Benue államban például 5 ember halt meg egy boszorkánysággal kapcsolatos incidensben.

Kenyában egy 2000 fős csoport a Mungiki szekta vélt vagy valós követőire vadászik. Eddig 14 embert lincseltek meg, legutóbb 3 diákot és egy 83 éves férfit - az utóbbit felakasztották. A csőcselék saját állítása szerint a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével tevékenykedik - maguk a rendőrök arról beszélnek, lincselések zajlanak, és ezért nem kívánnak velük foglalkozni. A Mungiki szekta mintegy párhuzamos államot alakított ki Kenya szegénynegyedeiben, a velük való leszámolás az állam érdeke is - úgy tűnik, még ezzel a módszerrel is.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz olaj szomália nigéria kenya uganda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr141079794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása