HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Túlnyerte magát az Al-Shabaab?

2009.05.21. 20:28 silenthunter

Szomáliában két órás csatát vívtak burundii békefenntartók és iszlamista lázadók Mogadishu egykori katonai akadémiájánál. A nehézfegyverekkel vívott csatának 3 civil áldozata volt, köztük egy gyermek. Zajlik a küzdelem Jowhar városa körül is, amit néhány napja vett be az Al-Shabaab radikális iszlamista szervezet. Miután a városban felállt az iszlamista közigazgatás, a lázadók most környezetére is szeretnék kiterjeszteni uralmukat. Szakértők szerint azonban ez könnyen visszaüthet: az iszlamisták most olyan területre kerültek, ahol nem különösebben szimpatizálnak velük, ami fokozhatja a kormányzat támogatását a lakosság körében. A térséget lakó Hawiye törzs emblematikus kormánypárti hadurai - küztük Qanyare, Yalahow és Addo - máris szervezkedni kezdtek. És a végére egy kis szines: az akkor már általunk is említett vasárnapi robbanásban megsérült az Al-Shabaab vezetője, Zubeyr sejk. Aki az iszlamista vezetőért aggódna, megnyugodhat: kórházban ápolják, de úgy tűnik, minden oké.

Folytatódik a nigériai hadsereg akciója az ország delta-vidékének lázadói ellen. Most a helyiek információi alapján próbálják lokalizálni a még érintetlen bázisokat a lápvidéken. Okerenkolo települést a napokban helyszíni beszámolók szerint a földdel tették egyenlővé gerillák után kutatva, 200 házat ürítettek ki. A tőzsde nem örül a fejleményeknek és az olajkitermelés akadozásának: az olaj barrelenkénti ára 60 dollár fölé emelkedett.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr931136223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása