HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Sikeres kormányakciók a Niger-deltában

2009.05.27. 16:58 silenthunter

Sikerekről számolhatott be a nigériai hadsereg az ország harcoktól dúlt, olajban gazdag Niger-deltájában. Sikerült felszámolniuk a lázadók egyik bázisát is, ráadásul meghiúsítottak egy a francia Total olajcég egyik Rivers állambeli offshore telephelye elleni támadást is. Tűzharcra az utóbbi esetben nem került sor, a haditengerészet egy őrhajója sikeresen elriasztotta a motorcsónakokat. A hadsereg még mindig nem találja azonban 18 katonáját, akik különböző szárazföldi ütközetek során tűntek el a Gbaramatu királyságban.

A szomáliai Mogadishuban a lázadók immár közvetlenül az elnöki palotát lövik aknavetőkből. A nap során 2 katona és 5 környékbeli civil esett a pontatlan lövöldözés áldozatául. A palotát magát AU-békefenntartók védik, és ez még egy darabig így is maradhat, ugyanis az ENSZ-BT január végéig meghosszabbította az AMISOM misszió mandátumat. A kormányhadsereg közben felvonult a város Medina körzetében, ahol egy rendőrállomás birtokba vétele lehet a katonák célja. A városban aktív ellenzéki Hizbul Islam milíciák vezetését formálisan is átvette az az Aweys sejk, akit eddig is mindenki az alakulat igazi irányítójának tartott: a lépés az iszlamista Aweys növekvő önbizalmát mutatja. Az erőszak tombol az ország többi részén is: Middle Shabelle régió Eid falujában kormányzati ICU-milíciák és iszlamista Al-Shabaab csapatok keveredtek harcba, a halottak száma 5 lehet. Meghalt az az újságíró, akit még április 20-án lőttek meg Beledweyne városában: Nur Muse Hussein 56 éves volt. És vannak sikerek a kalózok ellen is: a napokban svéd Malmö és az olasz Maestrale két támadást hiúsított meg és elfogott 16 kalózt az Ádeni-öbölben. Bővebb információ itt.

Kemény összecsapások voltak Szudán vitatott státuszú Dél-Kordofán tartományában, ahol csak a hadseregnek sikerült megakadályozni az arab Misseriya és Rizeigat törzsek közti csata kiterjedését. A két fél már napok óta kóstolgatta egymást, amikor azonban a biztonsági erők megpróbáltak közéjük állni, a Rizeigat törzs 3.500 lovasa és 35 járműve nekik támadt. A véres csatában ugyan sikerült megállítani az arab lovasokat (Janjaweed-eket), azonban az áldozatok száma legalább 100-ra tehető, és a két törzs között sincs még béke.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália szudán nigéria au

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr861147196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása