HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Keményedő összecsapások Mogadishuban

2009.07.03. 16:35 silenthunter

Ismét kiújultak az összecsapások a kormánycsapatok és az iszlamista ellenzék között a szomáliai főváros, Mogadishu északi részében. Szerdán 15 ember halt meg és 42 megsebesült, ma pedig 8 ember halt meg és 7 további sebesült meg amikor az AU-békefenntartók által támogatott kormányerők megpróbálták visszafoglalni a Karan körzet egyes részeit a Hizbul Islam csoporttól. A híradások szerint nem meglepő módon az áldozatok nagy része civil. Közben helyszíni tudósítások szerint a hivatalos tagadás ellenére is egyre mélyebbre hatolnak etióp csapatok az ország Hiiraan tartományába, a hivatalosan "felderítést" végző etióp oszlop immár Elgay falucskában van, mindössze 20 kilométerre a régió központjától, Beledweyne-től. Szomáliai főbázisukra, Kalabeyrbe is újabb erők érkeztek. Az etióp katonák év elején vonultak ki az országból, esetleges visszatérésük a belpolitikai helyzet teljes átrendeződését vonná maga után.

Újabb támadásokat intéztek a helyi lakosság és a kongói hadsereg ellen a helyi PARECO milíciák által támogatott hutu FDLR-csapatok Kongó Kivu tartományában. Kedden 70-80 fegyveres rohanta le Kaseghe falucskát, a hadsereg azonban visszaverte a támadást, 5 gerillát megöltek, kettőt pedig elfogtak. Másnap rakétatámadás érte Nyabiondo települést; a becsapódó 4 lövedék ugyan nem okozott sérülést, azonban mintegy 300 helyi elmenekült a támadások elől. Az FDLR támadásai folyamatosak, a hadsereg pedig még az ENSZ-misszió (MONUC) segítségével is maximum kordában tudja tartani a helyzetet, javítani nem.

Egy Rivers állambeli gerillavezér lehet a nigériai amnesztiaajánlat következő aláírója. Reuben Wilson Koluama település környékén volt aktív, és annak az olajjövedelmekből való nagyobb részesedéséért harcolt. Wilson most formálisan is benyújtotta igényét az amnesztiára, mindemellett emlékeztetett rá: a település sorsa változatlanul rossz, és a helyzet megoldását kérte a kormányzattól.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália nigéria kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr681230105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása