HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kinek az oldalán állnak a szomáliai ICU milíciák?

2009.07.21. 19:44 silenthunter

Miközben a szomáliai Mogadishu utcái továbbra is halottak és sérültek tömegét produkálják naponta (Derkenley körzet, gránáttámadás - 4 sérült. Hodan körzet, tűzharc - 13 sérült. K4 csomópont, békefenntartók elleni támadás - 3 halott, legalább 14 sérült.), egy érdekes elmélet is napfényre került a napokban elrabolt francia túszokkal kapcsolatban. E szerint a férfiakat az iszlamista lázadók kezére átjátszó eddig "kormánykatonának" nevezett fegyveresek valójában az Abdulkadir Ali Omar belügyminiszter által vezetett, független ICU-milíciákhoz tartoztak, és hogy az ICU az utóbbi hetekben egyre inkább az Aweys sejk vezette Hizbul Islam milíciákhoz kerülnek közel - a túszokat is nekik játszották át (a két milíciáról lásd az oldalsó menüben lévő írásokat). Ha az ICU tényleg a Hizbul szövetségesévé válik, az az utolsó csapást jelentheti a kormányzatra - ha viszont az ICU-nak sikerült "behúznia" Aweys sejket egykori szövetségese, Sharif sejk mellé a kormányba, akkor a radikálisok lehetnek bajban. Az ICU és a Hizbul közötti összefonódás számomra új hír, de ha igaz, radikálisan fogja átformálni az erőviszonyokat az országban.

22 hutu FDLR lázadó megölését, és egy "nagyobb csoport" elfogását jelentette a kongói hadsereg, mely május óta támadja intenzíven a gerillák Kivu régióban lévő állásait "Kimia II." nevű offenzívájában. Az utóbbi hetekben intenzívebbé váló akció eredményei kétesek: a civilek mindkét oldaltól szenvednek, az FDLRre nem sikerül döntő vereséget mérni és a nemzetközi szervezetek szerint az emberi jogokat is súlyosan sérti mindkét fél.

Robbanásközeli hangulatban van a kenyai Isoso városka, ahol az elmúlt két napban 8 embert öltek meg vízzel és útvonalakkal kapcsolatos vitákban. A környék lakói pásztorok, két csoportjuk pedig egymásnak esett az erőforrások elosztásán. Per pillanat 500 ember lakik menekülttáborokban, a kormányzat intenzívebb beavatkozást igér a problémák rendezésére.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália kenya kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr241259495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása