HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Még egy évig kéksapkások lehetnek Darfúrban

2009.07.22. 01:03 silenthunter

Egy évvel meghosszabbította az AU a közös darfúri AU-ENSZ békefenntartó misszió (UNAMID) mandátumát, és ugyanerre a lépésre kérte partnerét is. Az AU sikernek nevezte a misszió tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az év végéig sikerül elérni annak tervezett létszámát - 26.000 katonát és rendőrt az eddigi 17.000 helyett. Darfúrban most egész más jellegű probléma viszi a prímet, mint a vérontás idején - Csád és Szudán vitatkozik egymással, miután az előbbi megsértette az utóbbi légterét, lázadókat bombázva. Szudán most az ENSZ elé vitte az ügyet, Csád viszont azzal védekezik: sem szudáni katonákat, sem civileket nem ért veszteség, csak ott bújkáló csádi lázadókat.

Veszélybe került a tűzszünet a nigériai kormány és a MEND lázadó szervezet között, mivel ez utóbbi azt követeli, a tűzszünet 60 napja alatt ne javítsák ki az eddig felrobbantott olajvezetékeket és létesítményeket. Az abszurd kérés oka nyilván az, hogy az olajkitermelés ne tudjon magához térni a támadások okozta sokkból, és ezáltal ne romoljanak a mozgalom pozíciói. Kérdéses, hogy egy ilyen ultimátumot el lehet-e fogadni, a MEND mindenesetre jelezte: javítások esetén visszatérnek a tett helyére, és újra felrobbantják azt.

Spanyol segítséget kaphat Mali az iszlamista lázadók elleni harcban. Malinak az Al-Qaeda észak-afrikai szárnyával (AQIM) gyűlt meg a baja: a spanyol kormányzat most terrorellenes összefogásról beszél a két ország közt.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szudán terrorizmus nigéria mali darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr291262167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása